Linkovi

Zelenski: Zlo nas neće uništiti


Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, 23. april 2022.
Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, 23. april 2022.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obratio se naciji na pravoslavni Uskrs i rekao da "zlo neće uništiti zemlju", kao i da se moli Bogu da deci vrati sreću, a majkama koje su izgubile sinove u ratu, pruži utehu.

Zelenski se obratio putem videa koji je snimljen u katedrali Svete Sofije u Kijevu i poručio da će zemlja prebroditi "mrak u koji je uvukao rat"

"I dalje verujemo u pobedu Ukrajine i uvereni smo da nas neće uništiti zlo. Prebrodićemo mračna vremena i na današnji dan, ja kao i mnogi drugi, ne nosim svetlu odeću, ali se borim za prosvetljujuću ideju", kazao je Zelenski.

Pravoslavni Uksrs u Ukrajini poklopio se sa tačno dva meseca od početka ruske invazije.

Guverner Luganska Serhi Gajdaj rekao je da je u tom regionu, do sada, uništeno sedam crkava. Uskršnje liturgije u Ukrajini obično su punile crkve, ali je ove godine apelovano da se ljudi ne okupljaju zbog opasnosti od raketnog napada.

U ratu je do sada poginulo 213-oro dece, uključujući i bebu staru tri meseca koja je ubijena u bombardovanju Odese.

Rusija negira da su joj mete civili.

Zelenski je ranije rekao da je Rusija odbiila predlog za privremeno primirje tokom Uskrsa. Nastavljeni su napadi na Marijupolj, bombardovana je Odesa.

"Ne zaboravite Marijupolj i heroje koji ga brane. Moguće je da srušite zidove, ali nećete srušiti temelj od kojeg su napravljeni naši ratnici i duh na kojem počiva cela zemlja", poručio je Zelenski.

XS
SM
MD
LG