Linkovi

Ukrajina odbila ultimatum Rusije da preda Marijupolj


Spasioci pretražuju ruševine stambene zgrade u Marijupolju, 19. april 2022.
Spasioci pretražuju ruševine stambene zgrade u Marijupolju, 19. april 2022.

Ruski ultimatum Ukrajini da preda Marijupolj je istekao i ukrajinski borci nisu proglasili kapitluaciju. Ali, komandant jedinice za koju se veruje da drži grad kaže da borci mogu da prežive samo "još nekoliko dana ili sati".

Komandant ukrajinske 36. pešadijske brigade, za koju se veruje da je jedna od poslednjih jedinica koje brane Marijupolj, tražio je pomoć da izbegne iz opkoljenog grada.

"Ovo je naš apel svetu, možda je i poslednji. Preostalo nam je samo nekoliko dana ili sati. Neprijateljske jedinice su mnogo veće od naših, dominiraju u vazduhu, artiljeriji, na zemlji, u opremi, tenkovima", kazao je major Serhij Volna u videu objavljenom na Fejsbuku.

On je rekao i da su u podrumima čeličane, u kojoj su ukrajinski borci, sakrivene žene i deca. Volna se na snimku obraća ispred belog zida, iz prostorije u kojoj se čuju i drugi ljudi, ali Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi gde je snimak nastao.

Ruske snage, tvrde ukrajinski zvaničnici, bombarduju već danima čeličanu Azovstal.

"Svet na internetu gleda ubistva žena i dece i ćuti", napisao je na Tviteru savetnik ukrajinskog predsednika Mikailo Podoljak.

Rusija pokušava da preuzme Marijupolj od prvih dana rata. Taj grad je za Rusiju strateški važan jer povezuje pro-ruski separatistički region u Ukrajini sa Krimom, koji je Moskva anektirala 2014.

Marijupolj je nekada bio uspešna luka sa oko 400.000 stanovnika, a sada je veći deo grada uništen. Tela mrtvih ljudi leže na ulicama. Ukrajinska strana tvrdi da su tamo poginule desetine hiljada civila.

XS
SM
MD
LG