Linkovi

Kijev: Rusija planira da osvoji ukrajinsku teritoriju, slomi oružane snage


Vatrogasac pokušava da ugasi požar posle ruskog granatirana Harkova (Foto: Reuters/Alkis Konstantinidis)
Vatrogasac pokušava da ugasi požar posle ruskog granatirana Harkova (Foto: Reuters/Alkis Konstantinidis)

Rusija je pokrenula dugo očekivanu punu ofanzivu na istoku Ukrajine, i osvojila prvi grad nakon što je poslala hiljade vojnika u, kako je ukrajinski zvaničnici nazivaju, bitku za Donbas - kampanju da osvoji regione Lugansk i Donjeck.

Ukrajinski zvaničnici tvrde da ukrajinske trupe mogu da izdrže novi udar, koji je počeo tokom večeri masovnim artiljerijskim i raketnim napadima, i pokušajima da se napreduje duž gotovo celog istočnog fronta.

Kijev je saopštio da su ruske snage osvojile Kreminu, grad sa 18.000 stanovnika u Lugansku. Guverner tog regiona rekao je da ruske snage napadaju "na sve strane", da vlasti pokušavaju da evakuišu civile i da je nemoguće utvrdili koliko ima civilnih žrtava.

Cilj nove ruske vojne ofanzive na istoku Ukrajine je da oduzme teritoriju, uspostavi kopnenu vezu između istoka i Krima i slomi ukrajinske oružane snage, saopštilo je u utorak ukrajinsko Ministarstvo odbrane.

Portparol ministarstva Oleksandar Motuznjak rekao je da ruske snage napadaju duž celog fronta u istočnoj Ukrajini, nastavljaju sa opsadom Marijupolja na jugu i pokušavaju da opkole gradove u regionima Donjeck i Lugansk.

"Cilj je da se poraze ukrajinske snage, uspostavi kontrola nad teritorijom Luganska i Donjecka i uspostavi kopneni koridor do Krima", istakao je Motuznjak.

Visoki zvaničnik Pentagona rekao je u utorak da SAD smatraju da je ruska aktivnost u istočnoj Ukrajini uvod u mnogo veću ofanzivu u zemlji. Neimenovani zvaničnik rekao je da Rusija i dalje jača vojne kapacitete u okviru priprema za novu ofanzivu i da je protekla 24 sata dovela dodatne dve bataljonske taktičke grupe, te da ih je sad ukupno 78.

Prema obaveštajnim podacima britanske vojske, povećavaju se ruski napadi na Donbas, ali ukrajinske snage uspevaju da odbiju brojne pokušaje napredovanja.

Proruski separatisti proglasili su takozvane narodne republike na teritoriji koju kontrolišu u delovima Luganska i Donjecka.

Ukrajinski zvaničnici više puta su naveli da Moskva želi da zauzme Marijupolj i svu teritoriju koju snage ukrajinske vlade i dalje kontrolišu u Lugansku i Donjecku da bi uspostavile kopnenu vezu sa Krimom, koji je Rusija anektirala 2014. godine.

"Glavni napori su da se probije kroz pozicije ukrajinskih trupa i nisu prestali da pokušavaju da uspostave punu kontrolu nad Marijupoljom", rekao je ukrajinski zvaničnik.

U Moskvi, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da ruske snage "metodično sprovode" planove da "oslobode" istočne ukrajinske regione, prenosi ruska novinska agencija RIA. Šojgu je ocenio da Zapad, naoružavanjem Ukrajine, radi sve što može da produži vojnu operaciju Moskve.

Zapadne zemlje su snabdele Ukrajinu vojnom opremom vrednom više milijardi dolara, a samo su SAD pomogle sa više od 2,5 milijarde dolara.

XS
SM
MD
LG