Linkovi

Ukrajina kaže da bi je rusko napredovanje moglo prisiliti na povlačenje na istoku


Pripadnici ruske vojske ispred uništenih stambenih zgrada u Popsanu, Ukrajina.
Pripadnici ruske vojske ispred uništenih stambenih zgrada u Popsanu, Ukrajina.

Povlačenje bi moglo dovesti ruskog predsjednika Vladimira Putina bliže njegovom cilju potpunog zauzimanja regiona Lugansk i Donjeck na istoku Ukrajine. Njegove trupe zauzele su se u dva područja koja su zajedno poznata kao Donbas dok su neke gradove razorili do pustoši.

Guverner Luganska, Sergej Gajdaj, rekao je da su ruske trupe ušle u Severodonjeck, najveći grad Donbasa koji još uvek drži Ukrajina, nakon što su danima pokušavali da opkole ukrajinske snage, iako je dodao da ruske snage neće moći da zauzmu regiju Lugansk "kao što su analitičari predviđali".

"Imaćemo dovoljno snage i resursa da se odbranimo. Međutim, moguće je da ćemo, kako ne bismo bili okruženi, morati da se povučemo", rekao je Gajdaj na Telegramu.

Gajdaj je rekao da je 90 posto zgrada u Severodonjecku oštećeno, a 14 nebodera je uništeno u poslednjem granatiranju.

Govoreći za ukrajinsku televiziju, Gajdaj je rekao da se u regionu nalazi oko 10.000 ruskih vojnika i da oni "pokušavaju da ostvare dobitke u bilo kojem smeru".

Rekao je da je nekoliko desetaka medicinskog osoblja boravilo u Severodonjecku, ali da su se zbog granatiranja suočili s poteškoćama u dolasku do bolnica.

Reuters nije mogao samostalno proveri te informacije.

Predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina štiti svoju zemlju "koliko naši trenutni odbrambeni resursi dopuštaju". Ukrajinska vojska saopštila je da je u petak odbila osam napada u Donjecku i Lugansku, uništivši tenkove i oklopna vozila.

"Ako okupatori misle da će Liman i Severodonjeck biti njihovi, varaju se. Donbas će biti ukrajinski", rekao je Zelenski u obraćanju.

Glavni štab ukrajinskih oružanih snaga saopštio je u subotu da su ukrajinske snage odbile osam napada u regijama Donjeck i Lugansk u posljednja 24 sata. Napadi Rusije uključivali su topničke napade na područje Sjeverodonjecka "bez uspjeha", navodi se.

Analitičari Instituta za proučavanje rata, tink-tenka sa sedištem u Vašingtonu, rekli su da, iako su ruske snage započele direktne napade na naseljena područja Severodonjecka, veroatno teško zauzeti sam grad.

"Ruske snage su tokom celog rata imale loš učinak u operacijama na izgrađenom urbanom terenu", rekli su.

Ruske trupe napredovale su nakon što su prošle nedelje probile ukrajinske linije u gradu Popasna, južno od Severodonjecka. Ruske kopnene snage zauzele su nekoliko sela severozapadno od Popasne, saopštilo je britansko ministarstvo obrane.

Rojtersovi novinari u četvrtak su došli do tog mesta pod ruskom kontrolom. Popasna je bila u ruševinama. Videlo se naduveno telo mrtvaca u borbenoj uniformi kako leži u dvorištu.

Stanovnica Natalija Kovalenko napustila je podrum u kojem se skrivala u razvalinama svog stana, čiji su prozori i balkon razneseni. Rekla je da je granata pala u dvorište usmrtivši dvi osobe, a ranivši osam.

"Umorni smo od tolikog straha", rekla je.

Ruski napredak na istoku usledio je nakon povlačenja snaga te zemlje s prilaza glavnom gradu Kijevu i ukrajinske protivofanzive koja je potisnula ruske snage iz drugog ukrajinskog grada, Harkova.

Ruske snage granatirale su u četvrtak delove Harkova prvi put u nekoliko dana ubivši devet osoba, saopštile su vlasti. Kremlj poriče da je ciljao civile u, kako to naziva, "specijalnoj vojnoj operaciji".

Glavni štab Ukrajine rekao je u subotu da je, iako nije bilo novog napada na grad, bilo višestrukih ruskih napada na obližnje zajednice i infrastrukturu.

Na jugu, gde je Moskva zauzela deo teritorija od invazije 24. februara, uključujući luku Marijupolj, ukrajinski zvaničnici kažu da Rusija ima za cilj da nametne trajnu vlast.

U regiji Herson na jugu, ruske snage utvrđuju obranu i granatiraju područja pod kontrolom Ukrajine, rekao je za medije ukrajinski guverner regiona. Drugi zvaničnik rekao je da su ruske snage granatirale grad Zelenodolsk.

Na diplomatskom planu, zvaničnici Evropske unije rekli su da bi se do nedelje mogao postići dogovor o zabrani isporuke ruske nafte morem, koja čini oko 75 odsto snabdevanja bloka, ali ne i naftovodom, što je kompromis za pridobijanje Mađarske i čišćenje puta za nove sankcije.

Zelenski je optužio EU da koči oko zabrane ruske energije, rekavši da blok finansira ruski rat i da odgađanje "samo znači da će više Ukrajinaca biti ubijeno".

U telefonskom razgovoru s austrijskim kancelarom Karlom Nehamerom, Putin je ostao pri svom stavu da se globalna prehrambena kriza uzrokovana sukobom može rešiti samo ako Zapad ukine sankcije.

Nehamer je rekao da je Putin izrazio spremnost razgovarati o razmjeni zarobljenika s Ukrajinom, ali je dodao: "Složeno je pitanje da li je stvarno spreman da pregovara".

I Rusija i Ukrajina su glavne izvoznice žitarica, a ruska blokada luka zaustavila je isporuke, što je dovelo do rasta svjetskih cijena. Rusija optužuje Ukrajinu za miniranje luka.

Rusija je svoj napad dijelom opravdala time što je osigurala da se Ukrajina ne pridruži vojnom savezu NATO-a predvođenom SAD-om. No, rat je naterao Švedsku i Finsku, obe neutralne tokom Hladnog rata, da se prijave za pridruživanje NATO-u u jednoj od najznačajnijih promena u evropskoj bezbednosti poslednjih decenija.

XS
SM
MD
LG