Linkovi

Ostin poručio da "Ukrajina može da pobedi"


Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin obratio se na početku sastanka u Nemačkoj, 26. april 2022.
Sekretar za odbranu SAD Lojd Ostin obratio se na početku sastanka u Nemačkoj, 26. april 2022.

U američkoj vojnoj bazi Ramštajn u Nemačkoj je održan sastanak predstavnika 40 zemalja o naoružavanju Ukrajine. SAD su domaćin sastanka.

Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin, koji je u Nemačku doputovao iz Kijeva, ocenio je da su mnoge zemlje ujedinjene u podršci Ukrajini protiv "ruske imperijalne agresije".

Američki zvaničnici su ove nedelje promenili retoriku i dok je naglasak ranije uglavnom stavljan na pomoć ukrajinskoj odbrani, sada se iznose smelije procene o ukrajinskoj pobedi koja bi oslabila ruske kapacitete da ponovo preti svojim susedima.

"Ukrajina veruje da može da pobedi, kao i svi ovde prisutni", kazao je Ostin u Ramštajnu.

Načelnik Združenog generalštaba američkih snaga Mark Mili upozorio je da je Ukrajini potrebna dodatna vojna pomoć i da su naredne nedelje "kritične".

"Vreme nije na strani Ukrajine. Ishod borbe zavisi od ljudi koji su na ovom sastanku. Ukrajinci će se boriti, a mi moramo da im obezbedimo sredstva za to", rekao je Mili novinarima.

Ruske trupe su se povukle iz oblasti Kijeva, ali su sada koncentrisane na istoku Ukrajine u oblasti Donbasa.

SAD procenjuju da su ruske jedinice oštećene, u proseku, za oko 30 odsto pojedinačno i da je to isuviše veliko oštećenje da bi nastavile da se bore.

Britanske procene su da je do sada ubijeno oko 15.000 ruskih vojnika, da je uništeno oko 2.000 oklopnih vozila, 60 helikoptera i borbenih aviona.

Moskva je objavila da je do sada poginuo 1.351 vojnik i da ih je ranjeno 3.825.

Međutim, eksperti procenjuju da Moskva može ekonomski da izdrži i dug rat u Ukrajini, uprkos zapadnim sankcijama.

Ukrajinci, sa druge strane, neguju visok vojni moral i primenjuju kreativne taktike borbe, zajedno sa oružjem koje im obezbeđuju SAD i drugi saveznici.

Na samitu u bazi Ramštajn učestvuju predstavnici evropskih, ali i bliskoistočnih i afričkih zemalja. Predstavnici Japana i Južne Koreje uključili su se virtuelno.

Nemačka je odlučila da će Ukrajini, prvi put, poslati teško naoružanje. Ministarka odbrane Kristin Lambreht rekla je u Ramštajnu da je u pitanju antiraketni štit.

XS
SM
MD
LG