Linkovi

Generalni sekretar UN u Moskvi


Sastanak delegacija UN i ruskog Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi (Foto: Maxim Shipenkov/Pool via REUTERS)
Sastanak delegacija UN i ruskog Ministarstva spoljnih poslova u Moskvi (Foto: Maxim Shipenkov/Pool via REUTERS)

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš boravi u Moskvi gde se sastao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom i šefom diplomatije Sergejem Lavrovim.

Na sastanku sa predsednikom Putinom, generalni sekretar je naglasio stav Ujedinjenih nacija o Ukrajini a takođe su razgovarali o predlozima za dostavljanje humanitarne pomoći i evakuaciju civila iz zona sukoba, pre svega u odnosu na situaciju u Marijupolju, saopštila je portparolka generalnog sekretara.

Ruski predsednik je, kako je saopšteno, u načelu pristao na učešće Ujedinjenih nacija i Međunarodnog komiteta Crvenog krsta u evakuaciji civila iz čeličane Azovstal u Marijupolju.

U razgovoru sa Lavrovim, Gutereš je poručio da je što pre potrebno dogovoriti prekid vatre u Ukrajini, kao i da su UN spremne da ulože svoje resurse i pomognu evakuaciju ljudi iz Marijupolja, koji ruske snage drže pod opsadom od početka rata.

"Hiljadama civila je neophodna humanitarna pomoć koja bi im spasila život", rekao je Gutereš na sastanku sa ruskim šefom diplomatije.

"UN su spremne da mobilišu svoje ljudske i logističke resurse i pomognu u spasavanju života u Marijupolju", rekao je Generalni sekretar UN i predložio da se radi koordinisano sa Crvenim krstom i dozvoli onima koji su u čeličani Azovstal da napuste Marijupolj.

Gutereš je takođe izjavio da je zabrinut zbog navoda da su u Ukrajini počinjeni ratni zločini i da to zahteva nezavisnu istragu.

XS
SM
MD
LG