Linkovi

Putin: Od petka se gas plaća samo rubljama


Menjačnica u centru Moskve, 29. marta 2022.
Menjačnica u centru Moskve, 29. marta 2022.

Strani kupci ruskog gasa moraće da ga plate u rubljama počevši od 1. aprila, prema ukazu koji je potpisao ruski predsednik Vladimir Putin.

Odbijanje da se plati ruskom valutom rezultiraće suspenzijom ugovora, rekao je Putin.

Ukaz je uperen protiv Sjedinjenih Država, Britanije i zemalja EU koja Putin naziva "neprijateljskim".

"Da bi se kupovao ruski prirodni gas, moraće da se otvore računi u rubljama u ruskim bankama. Putem tih računa će se plaćati gas, počevši od sutra", rekao je Putin u govoru koji je prenosila ruska televizija.

"Ako se isplate ne obave na taj način, smatraćemo da naši kupci nisu podmirili svoje obaveze, što će imati posledice", rekao je ruski lider. "Niko nam ništa ne daje besplatno, i mi se nećemo baviti humanitarnim radom, tojest postojeći ugovori će biti zaustavljeni."

Uprkos tim jakim rečima, italijanski premijer Mario Dragi i nemački kancelar Olaf Šolc kažu da su razgovarali sa Putinom i da im je rečeno da će postojeći ugovori ostati na snazi.

Zapadne vlade i kompanije su predloženi potez nazvali kršenjem postojećih ugovora, koji nalažu da se isplate obavljaju u evrima i dolarima.

Potez da se nametne plaćanje rubljama vidi se kao odmazda za niz sankcija koje su Zapad i druge zemlje uveli Rusiji od početka invazije na Ukrajinu. Oko trećina gasa kojim se snabdeva Evropa dolazi iz Rusije.

Vrednost rublje je drastično pala na početku rata ali se sada oporavila blizu nivoa pre početka invazije.

U izveštaju su korišćene i informacije agencije Rojters.

XS
SM
MD
LG