Linkovi

Nemački farmer u Ukrajini bori se da održi posao i pomaže vojsci


Kombajn žanje pšenicu na polju blizu sela Kivsovata, Kijevska oblast, 18. jul 2023. (Foto: AFP / Sergei SUPINSKY)
Kombajn žanje pšenicu na polju blizu sela Kivsovata, Kijevska oblast, 18. jul 2023. (Foto: AFP / Sergei SUPINSKY)

Kada se Rusija u julu povukla iz sporazuma o transportu žitarica u Crnom moru, počela je neprekidno da bombarduje lučki grad Odesu. Za ukrajinske poljoprivrednike koji tamo rade, to je bio samo još jedan izazov dok pokušavaju da zarade za život tokom rata.

Rođeni Nemac, Ditrih Trajs je nezavisni konsultant za poljoprivredu u Ukrajini od 2005. godine. Kada je Rusija napala Ukrajinu, on je odlučio da ostane u zemlji, uprkos riziku. Podržava ukrajinske oružane snage od prvog dana rata. Krajem juna, njegova kompanija je organizovala dobrotvornu akciju u znak podrške ukrajinskoj vojsci.

“Novac je bio namenjen kupovini dronova, ja sam lično doprineo", kaže Trajs za Glas Amerike.

Trajs je odrastao na farmi u Bavarskoj. Prvi put je došao u Ukrajinu 1999. godine i zaljubio se u tu zemlju. Godine 2017. počeo je da radi na nemačko-ukrajinskom poljoprivrednom projektu Saveznog ministarstva hrane, poljoprivrede i zaštite potrošača. Navikao je da prevozi svoje žitarice u svet preko Crnog mora. Ali rusko granatiranje otežava sve poslove, a transport žita kopnenim putem je skuplji.

“Ako potraje još dugo, a lučka infrastruktura bude uništena, onda ćemo mi – ne samo naša farma, već i svi ukrajinski poljoprivrednici – biti u nevolji", kaže on.

Trajs je izračunao da bi njegova kompanija mogla da izgubi oko milion dolara samo zbog prelaska na kopneni transport. On takođe brine da bi ruske snage mogle da unište žitarice koje se nalaze u lukama.

“U ovo vreme sledeće godine, moram da imam prazna skladišta da bih sačuvao svoju novu žetvu. Mogu da čuvam žitarice dve godine, ali nemam prostor za sledeću žetvu."

Povlačenje Rusije je uticalo na globalno tržište. Međutim, kaže on, siromašne zemlje osećaju najveći uticaj:

"Siromašni ljudi sveta će patiti još dugo vremena."

Uprkos ratu i nepredvidivosti situacije sa izvozom, Trajs kaže da nema nameru da napusti Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG