Linkovi

U ruskom udaru na Kijev poginule dve osobe, Ukrajina pokrenula seriju napada dronovima


Vatrogasci gase požar posle napada ruske vojske na Kijev, glavni grad Ukrajine (Foto: AP/Efrem Lukatsky)
Vatrogasci gase požar posle napada ruske vojske na Kijev, glavni grad Ukrajine (Foto: AP/Efrem Lukatsky)

Ruski zvaničnici saopštili su u četvrtak da je protivvazdušna odbrana vojske te zemlje oborila ukrajinski dron koji je leteo ka Moskvi.

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je dron uništen iznad okruga Voskresenski. Sergej Sobjanin, gradonačelnik Moskve, napisao je na Telegramu da nema izveštaja o žrtvama ili šteti.

Ukrajina je u sredu pokrenula talas napada dronovima usmerenih na šest ruskih regiona, uključujući i udar na aerodrom blizu granice Rusije sa Estonijom i Letonijom. Taj napad dronom je izazvao ogroman požar i oštetio četiri vojna transportna aviona Il-76, koji mogu da nose tešku mehanizaciju i trupe, javila je ruska novinska agencija Tass, citirajući zvaničnike za vanredne situacije.

Dmitrij Peskov, portparol Kremlja rekao je da će ruska vojska nesumnjivo analizirati "na koji način je to učinjeno kako bi se preduzele odgovarajuće mere za sprečavanje ovih situacija u budućnosti".

Marija Zaharova, portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova, rekla je da se Ukrajina oslanja na stranu pomoć jer dronovi "jednostavno ne bi mogli da prelete toliku udaljenost bez pažljivo istraženih informacija sa zapadnih satelita".

U međuvremenu, ruske snage snage su gađale Kijev dronovima i projektilima, što su ukrajinski zvaničnici opisali kao "masovni, kombinovani napad" u kojem su dve osobe poginule.

Sergej Popko, šef vojne administracije Kijeva, opisao je ruski napad na ukrajinsku prestonicu kao najveći od proleća, iako je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila više od 20 dronova i projektila.

Kuleba poručio kritičarima kontraofanzive da "umuknu"

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba kritikovao je u četvrtak kritičare Kijeva zbog kontraofanzive protiv ruske invazije, rekavši da oni pljuju u lice ukrajinskim vojnicima i da treba da "umuknu".

"Kritikovati spor tempo (kontraofanzive) isto je kao... pljunuti u lice (ukrajinskom) vojniku koji svaki dan žrtvuje svoj život, krećući se napred i oslobađajući kilometar po kilometar ukrajinskog tla", rekao je Kuleba novinarima pred sastanak ministara spoljnih poslova EU u Toledu u Španiji.

Njujork tajms je prošle nedelje citirao američke i drugi zapadne zvaničnike koji su rekli da je ofanziva ostvarila ograničen napredak jer je Ukrajina imala previše trupa na pogrešnim mestima.

"Preporučio bih svim kritičarima da ućute, dođu u Ukrajinu i pokušaju sami da oslobode jedan kvadratni centimetar", rekao je Kuleba, stojeći pored španskog ministra spoljnih poslova Hozea Manuela Albaresa.

Novi britanski ministar odbrane obećava nastavak podrške Ukrajini

Grant Šaps, bivši britanski ministar energetike, zamenio je u četvrtak Bena Volasa na mestu ministra odbrane, što je iznenađujući potez koji potvrđuje podršku Londona Ukrajini, ali otvara i pitanja o nedostatku vojnog iskustva novog šefa resora.

Obnavljajući svoj tim pre nacionalnih izbora koji se očekuju sledeće godine i nakon što je Volas podneo ostavku, britanski premijer Riši Sunak će verovatno upotrebiti Šapsov talenat za medijsku komunikaciju u svojim naporima da preokrene vođstvo opozicionih laburista u anketama javnog mnjenja.

"Radujem se što ću raditi sa hrabrim muškarcima i ženama u našim oružanim snagama koji brane bezbednost naše nacije. I nastavku podrške Ujedinjenog Kraljevstva Ukrajini u njihovoj borbi protiv Putinove varvarske invazije", rekao je Šaps na društvenoj mreži Eks pošto je Vlada objavila njegovo imenovanje.

Britanija, ključni dobavljač u oblasti odbrane za Ukrajinu, želi da poveća proizvodnju oružja, posebno artiljerijskih granata, kako bi pokušala da pomogne Kijevu da potisne ruske snage i popuni sopstvene zalihe.

Moskva je osudila vojnu pomoć Britanije Ukrajini, rekavši da ona samo produžava sukob.

Nekoliko poslanika vladajuće Konzervativne partije izrazilo je iznenađenje imenovanjem Šapsa, dovodeći u pitanje njegovo iskustvo u vojnim poslovima.

Šaps, 54, posetio je Kijev ranije ovog meseca, najavljujući garancije za finansiranje izvoza.

Posetio je i obdanište koje je nekada pohađao mali sin porodice koju je ugostio nakon što su pobegli od invazije.

Šaps, koji kaže da su njegovi rođaci Jevreji proterani iz Letonije, Poljske i Rusije pre nekoliko generacija, rekao je da je za njega bilo "otrežnjujuće" iskustvo dok je slušao iskustva njegovih ukrajinskih gostiju.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i Agencije Frans pres.

XS
SM
MD
LG