Linkovi

Ukrajinci tvrde da su upali na Krim, Rusi raketirali Dnjepar, Norveška donira F-16


Ljudi hodaju ispred uništenih ruskih tenkova postavljenih u Ulici Hreščatik tokom obeležavanja Dana nezavisnosti u centru Kijeva, u Ukrajini, 24. avgusta 2023.

Ukrajinska mornarica i vojna obaveštajna služba izveli su tokom noći "specijalnu operaciju" u kojoj su se specijalne jedinice iskrcale na Krim, koji je pod ruskom okupacijom, saopštila je u četvrtak Glavna obaveštajna uprava (HUR) Ministarstva odbrane Ukrajine.

Operacija, koju Rojters nije mogao nezavisno da potvrdi, predstavljala bi retku pokaznu vežbu da su ukrajinske snage u stanju da izvedu kopnene operacije na Krimu, koji je Rusija zauzela i anektirala 2014.

Kratki i mračni video snimci postavljeni uz saopštenje pokazuju mali motorni čamac koji plovi nedaleko od obale. HUR je saopštio da je tačka iskrcavanja bila na zapadnom delu Krima, u blizini naselja Olenivka i Majak.

"Specijalne jedinice na plovilima iskrcale su se na obalu u rejonu naselja Olenivka i Majak", navodi se u saopštenju HUR-a.

Rečeno je da su "svi ciljevi" postignuti i da su neprijatelju nanesene žrtve, ali nisu identifikovani ti ciljevi.

"Takođe, državna zastava se ponovo zavijorila na ukrajinskom Krimu", navodi se, ne navodeći gde tačno, niti druge detalje.

Rusija nije komentarisala izveštaj iz Kijeva koji je objavljen na Dan nezavisnosti Ukrajine.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obećao je u video obraćanju da će okončati rusku okupaciju Krima, iako Rusija ne pokazuje znake napuštanja poluostrva.

U sredu je ukrajinska vojna obaveštajna služba takođe izvestila da je namerno namamila ruskog vojnog pilota da spusti svoj helikopter Mi-8 na ukrajinski aerodrom.

U ruskom raketnom napadu raneno najmanje sedmoro

U ruskom raketnom napadu ranjeno je najmanje sedam osoba u gradu Dnjepru na jugoistoku Ukrajine rano u četvrtak.

Regionalni guverner Sergej Lisak objavio je na Telegramu da je šestoro povređenih hospitalizovano.

Lisak je rekao da je ukrajinska protivvazdušna odbrana oborila jednu rusku raketu, ali da su u udarima drugih uništeni transportni objekat i da je oštećeno desetak drugih zgrada, uključujući banku, hotel i dve stambene zgrade.

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je da je njihova protivvazdušna odbrana oborila tri ukrajinska drona iznad ruske teritorije.

Ministarstvo je saopštilo da su dva drona oborena u regionu Brjanska, koji se graniči sa Ukrajinom. Treći dron je uništen u Kaluškoj oblasti, koja se nalazi jugozapadno od Moskve.

Ukrajina je tokom prošle nedele sprovodila svakodnevne napade dronovima na rusku teritoriju, a Rusija je izveštavala da je letelice obarala vatrom, ili tako što bi ih elektronski ometala. U nekim slučajevima, uništene letelice su prouzrokovale štetu na tlu, uključujući i pad na zgradu u Moskvi.

Rusija koristi dronove iranske proizvodnje tokom većeg dela svoje invazije na Ukrajinu, dok takođe koristi rakete za vazdušne napade na ukrajinske gradove.

Norveška donira F-16 Ukrajini

Norveška, članica NATO, doniraće Ukrajini borbene avione F-16, javili su u četvrtak norveški mediji. Izveštaji su stigli dok je norveški premijer Jonas Gar Store bio u poseti Kijevu.

Nije bilo zvanične potvrde plana, a vest su preneli norveške televizije NRK i TV2.

Norveška bi bila treća evropska zemlja posle Holandije i Danske koja bi donirala avione F-16.

U februaru je Norveška, država bogata naftom, objavila da donira 75 milijardi kruna (7 milijardi dolara) Kijevu u okviru petogodišnjeg paketa podrške, čime je ta zemlja postala jedan od najvećih svetskih donatora Ukrajini.

Novac će biti ravnomerno podeljen između vojne i humanitarne pomoći tokom pet godina, podeljen na 15 milijardi kruna (1,4 milijarde dolara) godišnje.

Norveška je u četvrtak takođe najavila da će donirati protivvazdušne rakete Ukrajini, rekavši da je "vazdušna odbrana ključna za sposobnost Ukrajine da zaštiti civilno stanovništvo i infrastrukturu na frontu i vojne jedinice od bilo koje vrste ruskog vazdušnog napada".

"Ovo je jedna od najvećih norveških donacija vojnog materijala Ukrajini do sada", rekao je Gar Store u saopštenju.

Norveška vlada je dugo saopštavala da razmatra slanje aviona F-16 u Ukrajinu. U januaru, Norveška je dobila prvi od 52 aviona F-35 koje je naručila. Novi borbeni avioni će zameniti norvešku flotu F-16.

Prošle nedelje su Holandija i Danska najavile da će donirati avione F-16. Danska je saopštila da će obezbediti 19 aviona, dok Holandija nije precizirala koliko će aviona donirati.

Ranije ove nedelje, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski obišao je nekoliko evropskih zemalja, uključujući Holandiju i Dansku, ali nije putovao u Norvešku.

U izveštaju su korišćene neke informacije agencija Asošijeted pres, Rojters i AFP.
XS
SM
MD
LG