Linkovi

Obuka ukrajinskih pilota na avionima F-16 od oktobra u SAD


Sjedinjene Države će početi da obučavaju ukrajinske pilote za upravljanje borbenim avionima F-16 u oktobru 2023. godine, saopštio je Pentagon u četvrtak.

Letačka obuka će početi u Arizoni, nakon što piloti u septembru prođu kroz neophodne lekcije iz engleskog jezika, pojasnio je portparol Pentagona, general Pet Rajder.

Rajder je dodao da će učestvovati veći broj pilota i desetine timova za održavanje aviona.

Načelnik Generalštaba američkih oružanih snaga Mark Mili u četvrtak je, u intervjuu jordanskom javnom servisu, rekao da će Ukrajina vjerovatno uskoro dobiti F-16 avione.

U nedelju, Danska i Holandija su obećale da će Ukrajini donirati avione F-16, ispunjavajući dugotrajnu želju ukrajinskih vojnih i političkih lidera, koji su navodili da će to osnažiti njihovu protivvazdušnu odbranu i pomoći u kontraofanzivi protiv Rusije.

U četvrtak, norveški premijer je takođe rekao da će njegova država dati Ukrajini avione F-16.

Danska će već počela obučavati osam ukrajinskih pilota za let tim avionima. U dansku vojnu bazu u kojoj se program održava, pristiglo je i 65 članova ukrajnskih timova za održavanje i popravke letelica.

Ukrajinski zvaničnici su prošle sedmice naveli da njihovi vojnici neće biti u stanju da upravljaju američkim F-16 avionima ove jeseni i zime.

Ukrajina je stalno pozivala zapadne saveznike da joj obezbijede te letjelice, a predsjednik te zemlje, Volodimir Zelenski, naveo je da bi to bio singal da će ruska invazija završiti porazom Rusije.

Presjednik SAD, Džo Bajden, u maju je podržao obučavanje ukrajinskih pilota.

Zapadni lideri redovno ponavljaju da žele pomoći Ukrajini da pobijedi u ratu protiv Rusije, ali insistiraju na tome da ne žele da izazovu direktnu konfrontaciju između Moskve i NATO alijanse.

XS
SM
MD
LG