Linkovi

Stejt Department: Sedam grupa i dva lidera označeni kao teroristi


Grafit grupe Maute u gradu Maravi, južnim FIlipinima, REUTERS/Romeo Ranoco

Stejt Department označio je sedam grupa povezanih sa Islamističkom državom i dvojicu njihovih lidera kao teroriste, u pokušaju da ih spreči da dobijaju bilo kakvu finansijsku podršku, koja bi mogla da stigne iz SAD.

Označene su grupe ISIS u Zapadnoj Africi, na Filipinima i Bangladešu, kao i organizacije povezane sa njima - ISIS Somalija, Egipat, Jund al Kilafa - Tunis, i grupa Maute . Dvojica sankcionisanih lidera su Maham Moalim i Abu Musab Al Barnavi.

U saopštenju koordinatora Stejt Departmenta za protivterorizam Nejtana Sejlsa navodi se da su na meti ove mere ključne grupe povezane sa Islamskom državom i lideri koji deluju izvan srušenog kalifata u Iraku i Siriji.

Sejls takođe navodi i da njihovo imenovanje predstavlja ključni korak u rasturanju ISIS-ove globalne mreže, uskraćivanjem potrebnih resursa grupama, koje su povezane s Islamskom državom, a kojima su ti resursi neophodni za planiranje i izvođenje terorističkih napada.

Zakonom u okviru kojeg se izriču ove sankcije blokiraju se eventualne poslovne transakcije povezanih grupa Islamske države u SAD, a Amerikancima da posluju s njima.

“Izricanjem sankcija šaljemo globalnu poruku da su označene grupe počinile terorističke činove ili predstavljaju značajnu terorističku pretnju. Terorističke oznake razotkrivaju i izoluju entitete i pojedince i uskraćuju im pristup američkom finansijskom sistemu. Štaviše, oznake mogu pomoći u aktivnostima američkih agencija za sprovođenje zakona, ali i drugim vladama”, navodi se u saopštenju Stejt Departmenta.

Takođe se navodi i da su terorističke oznake deo plana SAD da porazi pobunjenike Islamske države.

"Ova udružena akcija američke vlade uništava Islamsku državu u njenom utočištu, lišavajući je mogućnosti da regrutuje strane terorističke borce, gušeći njihove finansijske resurse i suprotstavljajući se lažnoj propaganda, koju šalje putem interneta i društvenih medija, doprinoseći na taj način stabilizaciji oslobođenih oblasti u Iraku i Siriji, kako bi se raseljeni vratili u svoje domove i ponovo izgradili svoje živote”, zaključuje se u saopštenju Stejt Departmenta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG