Linkovi

Plan za oporavak Brezovice


Pripreme za turističku sezonu u ski centru Brezovica (arhivski snimak)
Pripreme za turističku sezonu u ski centru Brezovica (arhivski snimak)

Kancelarija za vezu Evropske komisije predstavila je danas u Štrpcu lokalnim i međunarodnim akterima master plan za ekonomski oporavak Brezovice. Implementacijom ovog projekta otvoriće se mogućnost direktnog ili indirektnog zapošljavanja i do 5.000 ljudi, rekao je na prezentaciji plana premijer Kosova Hašim Tači.

Suština master plana je da učini Brezovicu privlačnom za ulaganja, istovremeno održavajući ravnotežu između postojećih objekata i potencijalnih ulaganja, kao i očuvanje prirodnog okruženja. Eksperti su analizirali širu oblast Šar Planine oko Brezovice i zaključili su da sadašnji ski centar ne zadovoljava zahteve modernog planinskog centra koji će raditi tokom cele godine.

Ovaj master plan pokazuje da ćemo na Brezovici imati jednu novu turističku destinaciju koja će otvoriti nova radna mesta i poboljšati ekonomski razvoj ne samo u opštini Štrpce već i u celom regionu", rekao je gradoačelnik Štrpca Bratislav Nikolić.

Prezentaciji master plana prisustvovao je i premijer Kosova Hašim Tači. On je kazao da je ovaj projekat veoma značajan za ovaj deo Kosova, jer će otvoriti mnoga radna mesta za sve zajednice na kosovu.

“Ovim projektom doživeće se ekonomski razvoj. Stvaranjem direktno ili indirektno pet hiljada radnih mesta i mislim da smo mnogo izgubili što ovo nismo započeli pre deset godina”.

Sa druge strane predsednik opštine Štrpce, koja na Kosovu funkcioniše po sistemu republike Srbije, Zvonko Mihajlović kaže da se radi o klasničoj otimačini imovine Republike Srbije

Ako se zna da je Republika Srbija od početka vlasnik ski centra Brezovica i ako u ski centar rade isključivo Srbi, njih više od 200, jedino je Republika Srbija nadležna da vrši bilo kakvu privatizaciju, sve ostalo je pljačka srpske imovine i ništa drugo”.

Prema planovima, novoizgradjeni ski centar mogao bi da primi više od 10 hiljada gostiju. Master plan za ekonomski oporavak Brezovice predvidja i izgradnju i planinskog naselja, veštačkog jezera, novog parkinga i infrastrukture sa pet ski lifova. Vrednost čitavog projekta je 65 miliona evra. Navedena sredstva počeće da se prikupljaju već početkom maja meseca kada će opština Štrpce, vlada Kosova i Evropska komisija u Štrpcu i Prištini organizovati donatorske konferencije.

XS
SM
MD
LG