Linkovi

Meditacija i smeh pomažu u lečenju od raka


Baš kao što stres i nervoza imaju negativan uticaj na zdravlje, pozitivan stav može da pomogne pri izlečenju.

Novinarka Glasa Amerike Kerol Pirson razgovarala je sa psihologom koji radi sa pacijentima obolelim od raka dojke i sa pacijentkinjom obolelom od raka dojke koja radi na tome da održi svoje dobro raspoloženje.

Kada je Zulima Palasio, bivša novinarka Glasa Amerike, saznala da ima rak dojke, zaplakala je.

“Sama vest da imate rak je veoma depresivno osećanje.”

Palasio se borila sa depresijom tako što je radila stvari u kojima je uživala, kao što je baštovanstvo. Ona je takođe šetala pored reke sa svojim suprugom ili prijateljima.

Šetam kroz prirodu kada god mogu. Ako imate sreće da u blizini imate park ili reku, bilo šta lepo …i ako obratite pažnju, uočićete mnoge stvari u prirodi”, kaže Palasio.

Kod kuće, Zulima se bavi meditacijom i tehnikama opuštanja.

“Možete da očistite mozak od strašnih misli i crnih slutnji. Kada ustanete posle relaksacije i meditacije, opšte osećanje je fantastično.”

Smeh takođe pomaže. Ona ima kolekciju svih epizoda “Volim Lusi”, televizijske komedije iz pedesetih godina.

“Smejem se uz tu seriju toliko da ne poverujete. Ne mislim na to koliko je tragično, da ću umreti, da moram na hemoterapiju koja je bolna. Zaboravim sve u vezi sa bolom. Moji mišići bi mogli da bole ili moji zglobovi. Sve to zaboravim i smejem se.”

Održavati zdrav pogled na život dok priznajete tužne emocije može da pomogne u procesu izlečenja, kaže psiholog Suzan Lešner.

Ona je sa Glasom Amerike razgovarala putem Skajpa.

“Ono što znamo je da se ljudi brže oporavljaju ako primenjuju pozitivno zdravstveno ponašanje tokom procesa, ako usmeravaju stres, ako ostaju angažovani u celom procesu.”

Lešner je ukazala da su brojne studije pokazale štetne efekte stresa na organizam. Druge studije pokazale su da borba sa bolešću i podrška supružnika, prijatelja i drugih članova porodice ima pozitivan efekat na zdravlje i izlečenje. Ne postoje direktni dokazi da pozitivan stav može da pobedi rak ali Lešner to ne isključuje.

“U nekom smislu mogla bih da kažem da, to bi moglo da utiče na imunološki sistem na pozitivan način i takođe bih mogla da kažem da bi to moglo da utiče na endokrinološki sistem.”

Zulima Palasio se oporavila ubrzo posle svake runde hemoterapije i njeni tumori sada su upola manji nego kada je tretman počeo. Lekari su joj rekli da nastavi da radi to što radi, zato što je delotvorno.
XS
SM
MD
LG