Linkovi

Potpredsednica SAD podržala istragu Rusije zbog ratnih zločina


Potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Haris na konferenciji za novinare sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom u Varšavi (Foto: Saul Loeb/Pool via REUTERS
Potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Haris na konferenciji za novinare sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom u Varšavi (Foto: Saul Loeb/Pool via REUTERS

Potpredsednica Sjedinjenih Država Kamala Haris u četvrtak je podržala pozive da se sprovede međunarodna istraga Rusije zbog potencijalnih ratnih zločina tokom invazije na Ukrajinu, pozivajući se na "zločinačko" bombardovanje civila, uključujući i porodilište u Marijupolju.

Haris je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa poljskim predsednikom Andžejom Dudom u Varšavi, gde je došla da bi potvrdila američku podršku saveznicima na istočnom krilu NATO-a, oštro osudila ruski vazdušni napad na porodilište i scene okrvavljenih trudnica koje se evakuišu, kao i druge napade na civile. Međutim, nije direktno optužila Rusije da je počinila ratne zločine.

"Apsolutno bi trebalo da bude istrage i svi bi to trebalo da pratimo. Nema sumnje da je svetska pažnja usmerena na ovaj rat i na ono što što je Rusija uradila kada je reč o agresiji i ovim zverskim zločinima", rekla je Haris i podsetila da su Ujedinjene nacije već počele proces istrage optužbi.

Duda je naglasio da je "očigledno da Rusi čine ratne zločine u Ukrajini". Dodao je da prema njegovom mišljenju invazija "ima obilježja genocida - sa ciljem da se eliminiše i uništi jedna nacija".

Haris je pozdravila Poljake zbog prijema gotovo 1,5 miliona izbeglica od ruske invazije na Ukrajinu prošlog meseca.

"Gledam ili čitam o radu prosečnih građana kojji rade izvanredne stvari i prenosim im zahvalnost američkog naroda", naglasila je prethodno Haris tokom susreta sa poljskim premijerom Mateušom Moravjeckim, nekoliko sati nakon što je Predstavnički dom američkog Kongresa usvojio predlog budžeta, koji obuuhvata 13,6 milijardi dolara pomoći za Ukrajinu i njene evropske saveznike.

Predlog obuhvata 6,8 milijardi dolara za brigu o izbeglicama i drugu ekonomsku pomoć saveznicima.

Duda je upozorio na "izbegličku katastrofu" ako Poljska ne dobije veću pomoć za smeštaj i hranu za Ukrajince koji beže od konflikta. Poljski predsednik naglasio je da je od Haris tražio da SAD "ubrzaju" proces za ukrajinske izbeglice koje žele da idu u Ameriku gde možda imaju porodice.

“SAD su apsolutno spremne da urade što mogu i moramo podržati Poljsku kada je reč o teretu koji podnosi", istakla je Haris.

Potpredsednica SAD takođe je razgovarala sa ukrajinskim izbeglicama koje su pobegle u Poljsku zbog ruske invazije. Tokom posete Varšavi sastala se i sa kanadskim premijerom Džastinom Trudoom, koji proteklih dana boravi u evropskim zemaljama gde sa saveznicima razgovara o Ukrajini.

Međutim, njena poseta Poljskoj je u senci različitih stavova Vašingtona i Varšave u pogledu poljskog plana da lovce ruske proizvodnje pošalje u bazu u Nemačku, za potrebe Ukrajine, što je Pentagon u sredu definitvno odbacio.

Poljska je objavila predlog bez konsultacija sa Amerikom, a nekoliko dana nakon što je američki državni sekretar Entoni Blinken rekao da Bajdenova administracija razmatra predlog prema kojem bi Poljska snabdela Ukrajinu borbenim avionima, u zamenu za američke, da bi nadoknadila gubitak. Međutim, poljski zvaničnici insistiraju na tome da se avioni premeste u okviru NATO-a.

Pentagon je u sredu odbacio tu mogućnost, navodeći da bi zbog toga postojao "visoki rizik" od eskalacije rata. Međutim, Haris je u svom obraćanju odbacila navode o tenzijama između SAD i Poljske.

"Želim da budem veoma jasna - SAD i Poljska su jedinstvene u pogledu onog što radimo i što smo spremni da uradimo da bi pomogli Ukrajini i njenom narodu", poručila je potpredsednica SAD.

Haris će u petak posetiti Bukurešt, gde će se sastati sa rumunskim predsednikom Klausom Johanisom.

XS
SM
MD
LG