Linkovi

Putin: SAD pokušavaju da vladaju svetom


Putin tokom obraćanja političkim ekspertima na skupu u Sočiju

Predsednik Rusije u Sočiju upotrebio čuvenu "hladnoratovsku" frazu i svoju teoriju političkih ambicija zapada povezao sa krizom u Ukrajini...

Koristeći rekotiku koja podseća na eru Hladnog rata, predsednik Rusije Vladimir Putin optužio je Sjedinjene Države da pokušavaju da vladaju svetom.

Govoreći u Sočiju, gradu koji je ranije ove godine bio domaćin Zimskih olimpijskih igara, Putin je rekao da su "takozvani pobednici" Hladnog rata izvrnuli ono što je nazvao tradicionalnim "svetskim poretkom kočnica i ravnoteža". Umesto toga - rekao je Putin - Vašington pokušava da usmerava svet "unilateralnim diktatom" ili dekretom - što je bio omiljeni izraz zvanične Moskve tokom Hladnog rata.

Putin je svoju teoriju političkih ambicija zapada povezao sa krizom u Ukrajini, nagoveštavajući da su SAD i njihovi partneri odgovorni za ono što je nazvao "državnim udarom" u Ukrajini, tokom kojeg je s vlasti zbačen predsednik Viktor Janukovič, inače veoma blizak Rusiji. Putin je istakao da je taj čin doveo do haosa i građanskog rata u Ukrajini, uz veliki broj žrtava". Ruski lider takođe je izjavio da ne vidi nikakvu želju kod aktuelne ukrajinske vlasti da pitanje konflikta sa proruskim separatistima na istoku zemlje reši kroz dijalog.

Istovremeno, agencija Rojters prenela je izjavu vojnog komandanta NATO-a, američkog generala Filipa Bridlava, da su neke ruske snage i dalje u Ukrajini, uprkos delimičnom povlačenju.

XS
SM
MD
LG