Linkovi

Ukrajinci se pripremaju za izbore


U nedelju se u Ukrajini održavaju parlamentarni izbori, koje je sazvao predsednik Petro Porošenko u nadi da dobije skupštinu sa javnom proevropskom većinom, očišćenu od lojalista zbačenog predsednika Viktora Janukoviča.

Pripreme su u toku i u delovima istočne Ukrajine koji nisu pod kontrolom proruskih separatista. Pobunjenici planiraju da na svojoj teritoriji održe sopstvene izbore 2. novembra.

Očekuje se da će izbori 26. oktobra pretvoriti politički blok koji podržava predsednika Petra Porošenka u vodeću snagu u parlamentu, gde će proruski uticaj biti značajno umanjen. Cilj izbora je da se osigura legimitet novog, prozapadnog smera Kijeva, posle protesta na “Euromajdanu” koje je Zapad odlučno podržao ali je Rusija osudila kao puč. Porošenko traži mandat da nastavi sa sprovodjenjem plana koji podrazumeva kraj konflikta u istočnoj Ukrajini i uspostavljanja razumevanja sa Moskvom, dok se ujedno nastavlja tok evropske integracije Ukrajine.

Viktor, stanovnik Slavjanska, kaže da se Ukrajinci nadaju da će predstojeći izbori doneti stabilnost istoku zemlje.

“Imam velika očekivanja, ne samo za sebe, nego za ostale ljude, za mlade, energične ljude. Sve će biti dobro, mislim da samo treba budemo istrajni, vredni, I da ne pravimo gluposti.”

Za to vreme, nasilje izmedju vladinih snaga i proruskih separatista i dalje tinja u istočnoj Ukrajini, uprkos dogovorenom primirju. Borbe su koncentrisane na Donjeck, gde se svakodnevno vode sukobi u blizini aerodroma. Medjutim, oni koji su vratili kućama u oblastima pogodjenim sukobima kažu da ih čeka sumorna zima. Selo Semenivka blizu Slavjanska je ozbiljno oštećen o u sukobima vojske i separatista, o čemu svedoče brojne srušene, napuštene kuće. Semenivka se nalazi na oko 110 kilometara severno od Donjecka. Meštani kažu da nemaju vodu, hranu niti struju.

“Ne dobijamo nikakvu pomoć. Niko nam ništa ne pomaže. Išla sam na sve strane… Zima već počinje, šta ćemo da radimo?”, pita Nina, stanovnica Semenivke.

Ovog vikenda, 61,000 policajaca održavaće bezbednost na biralištima u zemlji koja ima 46 miliona stanovnika. Oko 4,000 su članovi specijalnih jedinica, koje mogu brzo da reaguju u slučaju “terorističke pretnje”, saopštile su vlasti. Aneksija Krima značila je gubitak 12 mesta u parlamentu koji broji 450 poslanika a potezi separatista na istoku sprečiće glasanje u bar 14 izbornih okruga.

XS
SM
MD
LG