Linkovi

Turski tok sve dalji od Evrope i Balkana


Polaganje gasovoda, Foto: Video grab
Polaganje gasovoda, Foto: Video grab

U sred ponovnog izbijanja konflikta na relaciji Rusija – Ukrajina, Srbija je objavila da je spremna da se priključi na Turski tok i da projekat treba da bude završen 2020. godine. Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović izjavio je da se Srbija priprema za izgradnju Turskog toga i da se sve radi u skladu sa evropskim pravlima.

Srbija koja u potpunosti zavisi od snabdevanja ruskim gasom, kao i druge zemlje Evrope, pokušava već dugo da nađe način da izbegne snabdevanje preko Ukrajine. Šansa za zemlje regiona je upravo priključak na Turski tok, koji bi do nas došao preko Bugarske. Kao i uvek, da li će plan biti ostvariv – zavisiće prvenstveno od političke igre.

“Kako su se zaoštrili odnosi između Ukrajine i Rusije, jako je teško prognozirati hoće li posle 2019. godine biti nastavljen tranzit ruskog gasa preko Ukrajine. A kako su u srpskom predlogu budžeta za 2019. godinu predviđena sredstva za tu interkonekciju između Bugarske i Mađarske granice, znači da preduslovi postoje i radi se ozbiljno na tome. Ostaje samo da se vidi da li će se Bugari možda predomisliti, da li će EU I SAD pokvariti te planove i nas i Bugara,”kaže Jelica Putniković, urednica Balkan Magazina.

Opšte je poznata stvar da svaki put kada se konflikt između Rusije i Ukrajine eskalira, evropske zemlje pooštravaju sankcije prema Rusiji, a takve poteze očekuju i od zemlja članica na Balkanu, u sklopu zajedničke proevropske politike.

Radnici na polaganju gasovoda, Foto :Video grab
Radnici na polaganju gasovoda, Foto :Video grab

Ovakav potez Brisela kritikovao je skoro u Beogradu mađarski ministar spoljnih poslova i trgovine Peter Sijarto, ocenom da ne vidi razlog zašto ne bi mogla da se gradi južna gasna ruta, i zašto ta trasa trpi velike napade od EU, kada postoji bliska saradnja Rusije i zemalja Zapadne Evrope.

"Taj projekat je napadnut. Kad god je moguće takvi projekti u Centralnoj Evropi se napadaju, što pokazuje da postoje dupli standardi i licemerje,” naglasio je Sijarto.

Miroslav Spasojević, koji se bavi zaštitom prirodne sredine i klimatskim promenama, kaže da Mađari misle da postoje dva aršina praktično u EU kada je pitanje gasa na tapetu.

„Zašto imati dva aršina kada je u pitanju snabdevanje Severne Evrope i dela EU koji je najrazvijeniji, i ovog dela Jugoistočne Evrope, kada bi to bilo pitanje velike energetske bezbednosti, i ne samo energetske, nego i opšte bezbednosti. Ja bih i sa velikom dozom obazrivosti uzeo izjavu Mađarske, jer oni se ne slaži uvek sa EU. Ali, svakako bi ovakav priključak u mnogome ojačao poziciju Srbije u region,” kaže Spasojević.

Sa njim se slaže Zoran Milivojević, karijerni diplomata, koji kaže da nama potpuno odgovara mađarski stav koji se tiče dvostrukih standarda, jer se radi o zemlji članici EU. Istovremeno, on smatra da takav stav podržavaju sve članice koje su na jugu, pre svega Bugarska.

“Ako bi se uspostavila trasa Turski tok, to bi pružilo mogućnost da se iz Srbije snabdevaju BiH, Crna Gora, Kosovo i Makedonija. To bi imalo strateški, politički i ekonomski značaj,” kaže Milivojević.

Neke zemlje EU, kao na primer Poljska, već pooštrile sankcije prema Rusiji zbog nedavnih dešavanja sa Ukrajinom, a i većina severnih članica zagovara uvođenje novih sankcija. Iz tig ugla, pitanje je koliki će pritisak biti iz “jake” EU ka svojim “slabijim” članicama na Balkanu, te u tom smislu i na Srbiju zbog Turskog toka.

Bajatović kaže da je od Agencije za energetiku Srbije već zatražena dozvola za izgradnju Turskog toka kroz Srbiju i da je sada taj projekat pred Energetskom zajednicom koja ima rok od 60 dana da se o tome izjasni.

“Ja nisam građevinski stručnjak, ali gospodin Bajatović koji je najavio da će do tada biti gotov gasovod, on verovatno ima neke pouzdanije podatke. Ako se obezbedi novac, ja verujem da se i cevi mogu kupiti, i raditi 24 časa dnevno. Dobra stvar je što je eksporprijacija kroz Srbiju završena, dobrim delom zbog Južnog toka,” kaže Putniković.

Gas je odavno mnogo više od jevtinog energenta - u savremenoj politici postao je ozbiljan politički adut i igri između Istoka i Zapada. Sa politikom koja neprestano lavira, Beograd treba da shvati da pozicija "ni tamo, ni vamo" može da bude kontraproduktivna. Južni tok je odavno propao, Turskom toku se ne piše dobro, a Srbija i dalje nema rešenje za to što ruski gas stiže samo sa jedne slavine.

XS
SM
MD
LG