Linkovi

Teroristički napad u Kopenhagenu?


Oštećena stakla na kafiću u Kopenhagenu gde je trebalo da bude održana diskusija
Oštećena stakla na kafiću u Kopenhagenu gde je trebalo da bude održana diskusija

Maskirani napadači otvorili vatru na kafić u kojem je trebalo da se održi diskusija o slobodi govora u kojoj je između ostalih trebalo da učestvuje i švedski karikaturista Lars Vilks. Jedna osoba ubijena, ali su Vilks i francuski ambasador u Danskoj prošli bez povrede...

Predsednica vlade Danske Hele Torning-Šmit nazvala je današnji napad na skup u jednom kafiću u Kopenhagenu terorističkim napadom.

Premijerka je izdala saopštenje ubrzo pošto su maskirani napadači otvorili vatru na lokal u kojem je trebalo da govori švedski karikaturista Lars Vilks, usmrtili jednu i ranili još dve osobe. Torning-Šmit je dodala da je u Danskoj pojačan stepen bezbednosti i da je policija razmeštena širom zemlje.

Vilks je poznat po svojim provokativnim crtežima, među kojima je i karikatura proroka Muhameda sa psom iz 2007. Vilks nije povređen u pucnjavi, baš kao ni francuski ambasador u Danskoj Fransoa Zimeri, koji je takođe trebalo da učestvuje u diskusiji o "umetnosti, bogohuljenju i slobodi izražavanja", u organizaciji Vilksovog komiteta, organizacije koja podržava 68-godišnjeg karikaturistu, koji živi okružen jakim obezbeđnjem zbog svog kontroverznog rada.

Vilks je preživeo nekoliko pokušaja ubistva i pretnji smrću, a portparolka Komiteta nazvala je današnju pucnjavu još jednim takvim napadom.

Očevici navode da su napadači otvorili vatru, azatim pobegli u tamnom automobilu. Policija je kasnije pronašala napušteno vozilo, ali se ne zna gde se nalaze osumnjičeni za napad.

XS
SM
MD
LG