Linkovi

Večeras prva republikanska debata, ali bez prvog na listi - Trampa


Kandidati za nominaciju za predsedničkog kandidata Republikanske stranke koji će učestvovati u prvoj debati (Foto: AP)
Kandidati za nominaciju za predsedničkog kandidata Republikanske stranke koji će učestvovati u prvoj debati (Foto: AP)

Osmoro kandidata za nominaciju za predsedničkog kandidata republikanaca učestvovaće u sredu u prvoj debati u primarnom krugu za izbore 2024. Debata će biti u centru Milvokija u Viskonsinu u sredu uz direktan prenos na Foks Njuzu. Savezna država Viskonsin je jedna od onih u kojoj se vodi najljuća borba između republikanaca i demokrata, tako da će se obe stranke boriti za prevlast tu. Republikanci će tu održati nacionalnu konvenciju za 11 meseci, gde će formalno imenovati protivkandidata demokrati Džou Bajdenu.

Ko učestvuje?

Svi glavni kandidati će biti tu sem bivšeg predsednika Donalda Trampa. On vodi za 34 poena ispred svih, prema istraživanjuRojtersa i Ipsosa, ali je odlučio da stavove podeli u intervjuu sa konzervativnim komentatorom Takerom Karlsonom, što je odluka zbog koje su ga napali protivkandidati. Osmoro učesnika su: guverner Floride Ron Desantis, bivši potpresednik Amerike Majk Pens, nekadašnji biotehnološki investitor i menadžer Vivek Ramasvami, bivša američka ambasadorka u UN Niki Hejli, američki senator Tim Skot, guverner Arkanzasa Ejsa Hačinson, bivši guverner Nju Džersija Kris Kristi i guverner Severne Dakote Dag Burgum. Da bi se kvalifikovali, kandidati su morali da imaju određen stepen podrške u anketama u svojim saveznim državama, kao i donacije najmanje 40 000 pojedinačnih donatora. Takođe, moraju da potpišu da će podržati budućeg republikanskog kandidata.

Koja su pitanja?

Pitanja koja će im se postaviti nisu još poznata, al je Foksova Marta MeKalum koja će moderirati debatu sa kolegom Bretom Bajerom, napomenula u intervjuu za Veniti fer da će biti pitanja o abortusu i Trampovim optužnicama. Obe teme su vrlo zanimljive. Dok se većina republikanaca zalaže za oštrije uslove za abortus, mnogi umereniji republikanci se ne slažu sa tim, kao i nezavisni birači, čiji je glasovi biti odlučujući na izborima. Kada su u pitanju optužnice protiv Trampa, većina republikanaca smatra da su politički motivisane da zastraše jednog od kandidata.

Koliko su važne debate?

U nekim slučajevima, tokom primarne kampanje, ukoliko se neko loše pokaže, to se odražava i po kandidaturu, dok su nekad i manje bitni kandidati sa dobrim nastupom umeli da se popnu među vrhunske favorite. Pre svega, debate privlače milione gledalaca, mnogima je to prvi susret sa izborima, kažu stratezi. Prva debata uglavnom označava početak intenzivnije faze kampanje, pre početka nominacije kandidata u Ajovi. Ova debata može biti ključna za Desantisa, koji je u rejtinzima iza Trampa, ali mu opada podrška. Debata bi mogla da bude prekretnica ako se bude dobro pokazao, smatraju pristalice. Ako ispadne loše, postaće samo jedan od ostalih republikabaca.

Koliko ima debata?

Za sada su dve zakazane, sledeća je u južnoj Kaliforniji u septembru. Biće ih još nekoliko, kao što je oktobarska, najverovatnije u Alabami, kako je navela osoba upoznata sa ovim planovima u Republikanskom nacionalnom komitetu.

XS
SM
MD
LG