Linkovi

Protest Turske zbog pape Franje


Papa Franja tokom današnje mise u bazilici Svetog Petra u Vatikanu
Papa Franja tokom današnje mise u bazilici Svetog Petra u Vatikanu

Poglavar rimokatoličke crkve rekao tokom mise u bazilici Svetog Petra da je ubistvo - kako Jermenija tvrdi - i do milion i po Jermena od strane otomanskih Turaka, tokom Prvog svetskog rata, bilo "prvi genocid 20. veka"...

Turska je opozvala svog ambasadora u Vatikanu zbog toga što je papa Franja danas obeležio 100. godišnjicu masovnog ubistva Jermena - nazivajući ga genocidom.

Zvanična Ankara saopštila je da se ambasador Mehmet Padžaci, vraća kući na konsultacije za vladinim zvaničnicima, pošto je poglavar Rimokatoličke crkve opisao masakr i do milion i po Jermena tokom Prvog svetskog rata kao "prvi genocid u 20. veku".

Turska je prethodno pozvala izaslanika Vatikana kako bi mu uručila protestnu notu.

Papa Franja je okupljenima na misi u bazilici Svetog Petra rekao da je "prikrivanje ili poricanje zla isto što i dozvoliti da rana krvari bez stavljanja zavoja na nju".

Turska je saopštila da je pozvala predstavnika rimokatoličke crkve u Ankari kako bi izrazila nezadovoljstvo zbog papine izjave.

Turska je priznala da su Jermeni stradali u sukobima sa otomanskim Turcima počev od 1915. godine, ali gnevno odbacuje tvrdnje da taj masakr predstavlja genocid. Zvanična Ankara tvrdi da je broj žrtava preuveličan i da su ubijeni bili žrtve građanskog rata i nemira.

Papa Jovan Pavle drugi i jermenski patrijarh su 2000. objavili zajedničko saopštenje nazivajući masakr Jermena "genocidom", ali je ta reč tek danas prvi put upotrebljena tokom mise u Vatikanu.

XS
SM
MD
LG