Linkovi

Turska optužuje Francusku za genocid


Turski premijer Redžep Tajip Erdogan
Turski premijer Redžep Tajip Erdogan

Turska je gnevno reagovala na predlog usvojen u donjem domu francuskog parlamenta da proglasi za zločin javno negiranje da masovno ubistvo Jermena u Turskoj, pre gotovo jednog veka, predstavlja genocid.

Turski premijer Redžep Tajip Erdogan optužio je danas Francusku da je počinila genocid u Alžiru, pre više od 60 godina. Erdogan je rekao da su francuski kolonijalisti počevši od 1945. godine masakrirali 15 odsto alžirskog stanovništva.

Turski predsednik Abdula Gul rekao je da njegov francuski kolega Nikola Sarkozi gaji „predrasude“ prema Turskoj.

Francuska je izrazila žaljenje zbog turske reakcije na novi zakonski predlog koji je juče usvojio donji dom francuskog parlamenta.

Prema tom predlogu, svakome ko bude negirao da je masovno ubistvo Jermena od strane otomanske Turske bilo genocid preti kazna u vrednosti od gotovo 60 hiljada dolara i do godinu dana zatvora.

Taj predlog sada treba da razmotre članovi francuskog senata.

Francuska je još 2001. godine zvanično usvojila da je ubistvo Jermena bilo genocid, ali nije predvidela kažnjavanje onih koji to negiraju.

Jermenija tvrdi da su vojnici turske otomanske imperije tokom Prvog svetskog rata ubili milion i po Jermena, a istoričari kažu da je to bio jedan od najtežih masakra 20. veka. Turska priznaje da su Jermeni ubijani ali tvrdi da je broj ubijenih preuveličan i da ne predstavlja genocid, već da su ubistva bila rezultat građanskog rata.

XS
SM
MD
LG