Linkovi

Turska poziva SAD da spreče rezoluciju o genocidu u Jermeniji


<!-- IMAGE -->

Turska je upozorila administraciju predsednika Baraka Obame na negativne diplomatske konsekvence ako ne spreči donošenje rezolucije kojom se ubistva Jermena od strane otomanske Turske, u Prvom svetskom ratu, proglašavaju genocidom.

Turska je juče povukla svog ambasadora iz Vašingtona pošto je predlog takve rezolucije prihvaćen u jednom odboru američkog Predstavničkog doma.

Na današnjoj konferenciji za novinare, turski ministar inostranih poslova Ahmet Davutoglu rekao je da američka administracija nije uložila dovoljno truda za sprečavanje glasanja u Odboru za spoljne odnose, dodajući kako očekuje od administracije da spreči da se ta rezolucija iznese na glasanje pred svim članovima Predstavničkog doma.

Međutim, Davutoglu je rekao kako i dalje namerava da se snažno zalaže za normalizaciju odnosa sa Jermenijom, iako se Turska opire spoljnim pritiscima u vezi sa tim.

Turska tvrdi da je rezolucija o genocidu optužuje za zločine koje nije počinila. Funkcioneri takođe izražavaju strahovanje da bi ta mera mogla da naškodi američko-turskim odnosima.

Bela kuća i Državni sekretarijat protive se usvajanju te rezolucije, o kojoj bi sada trebalo da se glasa na plenarnoj sednici Predstavničkog doma.

Sa svoje strane, Jermenija je pozdravila usvajanje rezolucije u odboru Predstavničkog doma. Ministar inostranih poslova Eduard Nalbandijan rekao je da ona predstavlja "dokaz" američke privrženosti "opštim ljudskim vredostima" i važan korak u sprečavanju zločina protiv čovečnosti.

Jermeni tvrde da je masakr oko milion i 500 hiljada ljudi, između 1915. i 1923, predstavljao organizovanu kampanju otomanske Turske. Turska snažno odbacuje tu tvrdnju i kaže da je bilo ubijeno znatno manje Jermena, i to u građanskom ratu u kome su ginuli i Turci.

Turska i Jermenija su prošle godine potpisale protokole o uspostavljanju diplomatskih odnosa, ali turski parlament još nije ratifikovao taj sporazum.

Turska je jedna od ključnih savezničkih zemalja Sjedinjenih Država.

Tokom predizborne kampanje, Barak Obama je obećao da će ubistva Jermena proglasiti genocidom. Kao predsednik, on je ta ubistva nazvao jednim od "najvećih zverstava" 20. veka, ali ih nije označio kao genocid.

XS
SM
MD
LG