Linkovi

Protest protiv nasilja u Srbiji u subotu, opozicija objavila rutu


Protest "Srbija protiv nasilja", 8. maj 2012.
Protest "Srbija protiv nasilja", 8. maj 2012.

BEOGRAD - Predstavnici opozicinih stranaka koje učestvuju u protestima nakon dva masovna ubistva u Srbiji, najavili su da će četvrti skup "Srbija protiv nasilja" biti održan u subotu i da će se ići do RTS-a. Skup će početi u 18 sati ispred Skupštine Srbije. Prethodna dva protesta održana su petkom, ali je ovaj pomeren zbog toga što SNS pravi svoj skup u petak u 19h, pod nazivom "Srbija nade".

"Nećemo se okupiti u petak, jer mi ne krademo termine. Odavde ćemo se uputiti Bulevarom kralja Aleksandra do zgrade Pravnog fakulteta, pa Takovskom da napravimo prsten oko RTS " rekao je šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić na konferenciji za novinare u Skupštini Srbije, prenosi FoNet.

On je rekao da je ideja da se napravi "prsten" oko RTS-a kako bi javni servis izvestio o protestima i zahtevima protesta.

Opozicione stranke, izuzev desnih Dveri, Zavetnika i POKS-a, uz desetine hiljada građana, uputile su vlasti nekoliko zahteva sa protesta, usmerenih na zaustavljanje promocije nasilja u javnosti i institucionalne odgovornosti. Traži se smena saveta REM-a, oduzmanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi zbog promocije nasilja, smena rukovodstva RTS-a zbog programa koji afirmišu nasilje, gašenje štampanih medija koji krše novinarski kodeks. Zahtev je i smena ministra policije Bratislava Gašića i šefa BIA-e Aleksandra Vulina.

Jedan od zahteva opozicije bio je i održavanje sednice Skupštine o bezbednosnoj situaciji

Aleksić tvrdi da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić na RTS-u u utorak "manipulisao" navodima da je opoziciji nudio da se ukinu rijaliti programi i da se razgovara o Regulatornom telu za elektronske medije, piše FoNet.

Poslanik Zajedno-Moramo Aleksandar Jovanović rekao je da protest počinje u 18 sati i trajaće do 22 sata, dodajući da RTS konačno mora biti slobodna za sve građane.

Šefica Poslaničke grupe Ujedinjeni Marinika Tepić pozvala je sve da se ne zaboravi zašto su građani izašli na ulice, aludirajići na dva masovna ubistva u kojima je život izgubilo 18 osoba, a ranjeno je još 20.

Tepić je kritikovala i ministra policije Bratislava Gašića što od prošlonedeljnog protesta nema informacije o hapšenju pripadnika Narodnih patrola, kojem je smetala zastava "zaustavite femicid" i napao je devojke na protestu.

Beograd: Treći protest protiv nasilja
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:26 0:00

Šef poslanika Zeleno-levog kluba Radomir Lazović pokazao je plan da se okruži RTS, pozivajući ljude da imaju "strpljenje, dostojanstvo i saosećanje".

"U prstenu oko RTS pokušavamo da stvrimo pritisak da se o ovim stvarima govori. Da nije bilo ljudi na ulicama, ništa se ne bi promenilo, jer i na ovoj sednici Skupštine vidimo da sistem nije zakazao i da je sve u redu", rekao je Lazović.

Šef Poslaničke grupe Demokratske stranke Zoran Lutovac istakao je da "sistem nije zakazao, jer ga nema" i naveo da je opozicija tražila sednicu parlamenta kako bi se preuzimanje odgovornosti za lošu situaciju uradilo institucionalno.

"Oni nam ovde govore o tehničkim izveštajima MUP i REM, ali mi ne želimo da razgopvaramo o tehničkim izveštajima, već o odgovornosti", naglasio je Lutovac.

XS
SM
MD
LG