Linkovi

Protest bejzbol lige i korporacija zbog izbornog zakona u Džordžiji


ARHIVA - Prevrremeno glasanje na izborima u Džordžiji
ARHIVA - Prevrremeno glasanje na izborima u Džordžiji

Liberalni aktivisti povećavaju pritisak na korporacije u Americi da odbace napore Republikanske stranke da pooštri izborne zakone u saveznim državama u kojima je na vlasti, dok se kompanije sve više nalaze u centru stranačke borbe u vezi sa biračkim pravima.

Pritisak raste na vodeće kompanije u Teksasu, Arizoni i drugim državama, naročito nakon što je komesar američko - kanadske profesionalne bejzbol lige (MLB) Robert Manfred u petak naložio da se Ol-star utakmica za 2021. godinu i draft igrača za amatersku ligu izmeste iz Atlante u znak protesta zbog novih ograničenja glasanja u Džordžiji.

"MLB podržava biračko pravo svih Amerikanaca i protivi se ograničenjima na biračkim mestima", saopštio je Manfred.

Izmeštanje izuzetno profitabilne Ol-star utakmice bejzbol lige predstavlja jedan od najznačajnijih javnih poteza nakon što je Džordžija prošle nedelje pooštrila pravila za identifikaciju birača koji glasaju poštom, skratila period za prevremeno glasanje za drugi krug izbora i proglasila krivičnim delom davanje hrane i vode biračima koji čekaju u redu.

Organizacije za zaštitu građanskih prava i drugi najavili su da će pokušati da pred sudom ospore izborrni zakon Džordžije, uz ocenu da je njegov cilj da se suzbije glasanje Afroamerikanaca i drugih rasnih manjina koji su naklonjeni Demokratskoj stranci.

Republikanski guverner Džordžije Brajan Kemp, koji je podržao sporni zakon, rekao je da su lideri MLB-a "podlegli strahu, političkom oportunizmu i liberalnim lažima", a kasnije je u intervjuu kablovskoj mreži "Foks njuz" rekao da neće popustiti pred korporativnim pritiskom.

Predsednik Džo Bajden oštro je kritikovao zakon, a nedavno je u intervjuu sportskoj mreži ESPN rekao da je reč o "Džimu Krou na stereoidima", što je aluzija na rasnu segregaciju na jugu SAD od kraja 19. pa do većeg dela 20 veka. Zvaničnik Bele kuće rekao je i da Bajden podržava odluku bejzbol lige da povuče utakmicu iz Džordžije.

Odluka MLB-a izazvala je snažne reakcije širom političkog spektra.

Republikanski senator iz Južne Karoline Lindzi Grejem tvitovao je da je reč o "patetičnoj odluci da se popusti pod lažnim napadom radikalne levice na izborni zakon Džordžije".

Stejsi Ejbrams, uticajna aktivistkinja za biračka prava koja je oštro kritikovala izborni zakon, rekla je da je razočarana što će utakmica biti izmeštena, ali da je "ponosna" na stav lige o biračkim pravima.

Ejbrams je na izborima 2018. godine bila protivkandidat aktuelnom guverneru Džordžije, a za svoj tesni poraz je tada okrivila suzbijanje biračkog prava. Ejbrams je tvitovala da su republikanski lideri "ekonomske prilike zamenili supresijom".

Bivši predsednik Donald Tramp pozvao je na bojkot "bejzbola i svih kompanija koje se mešaju u slobodne i fer izbore".

Prethodno su se kompanije Delta i Koka-kola, čije sedište je u Atlanti, pridružile drugim korporacijama koje su kritikovale izborni zakon Džordžije.

XS
SM
MD
LG