Linkovi

Savjet za kontrolu policije: Policija prekršila ovlašćenja u Budvi


Kordon policije ispred Skupštine opštine Budva (Foto: RFE/RL)
Kordon policije ispred Skupštine opštine Budva (Foto: RFE/RL)

Savjet za građansku kontrolu rada crnogorske policije saopštio je kasno u srijedu da su policijski službenici prekoračili ovlašćenja prilikom jutrošnjeg privođenja smijenjenih funkcionera opštine Budva u tom gradu, te da neki od njih na uniformama nisu imali identifikacione oznake.

“Policijski službenici Centra bezbjednosti Bar - S.K. i A.H, upotrebom fizičke snage prekoračili su ovlašćenja prilikom hapšenja sekretara za investicije Opštine Budva Mladena Mikijelja”, saopšteno je Vijestima nakon sjednice Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Lokalni mediji objavili su fotografiju na kojoj se vidi kako jedan od policajaca, prilikom intervencije u Budvi, primjenjuje tehniku pritiskanja vrata koljenom, koji je primijenio i američki policajac Derek Šovin prilikom hapšenja Afroamerikanca Džordža Flojda u Mineapolisu 25. maja.

"Upotreba fizičke snage i konkretnog zahvata trebala je da prestane čim je prestao otpor lica prema kojem je upotrijebljena. Primjena konkretnog zahvata u predjelu leđa i vrata građanina M.M. je bila bez osnova. Savjet ocjenjuje da se upotreba tog zahvata treba ograničiti", rekao je za TV Vijesti Aleksandar Zeković, predsjednik Savjeta, nakon sjednice tog tijela održane u Budvi.

Iz Savjeta je saopšteno i da nije realizovana njihova ranija preporuka o obaveznoj vidljivoj infetifikaciji svih službenika policije.

"Iako nije bila upitna identifikacija postupajućih policijskih službenika..., Savjet je ocijenio da u konkretnoj situaciji pojedini pripadnici interventne grupe CB Herceg Novi i CB Budva, sa zaštitnom opremom, nijesu imali jasne i vidljive oznake”, ističu u Savjetu.

Portparolka Evropske komisije, Ana Pisonero saopštila je nakon jutrošnjih događaja da Evropska unija “pomno prati dešavanja u Budvi.

"Pozivamo snage reda da pokažu uzdržanost i apelujemo na sve strane da smanje tenzije. Evropska unija poziva sve političke aktere da poštuju vladavinu prava, demokratske principe i pronađu održivo rješenje", poručila je Pisonero na Tviteru.

Većina privedenih zbog incidenta u Budvi puštena na slobodu

Smijeneni čelnici opštine Budva, koji su jutros privedeni zbog ometanja policije i Upravne inspekcije da uđu u zgradu opštine, u popodnevnim časovima pušteni su iz pritvora, prenose lokalni mediji.

Smijenjeni gradonačelnik Marko Carević rekao je u obraćanju prisutnim građanima da su 22 od 23 osobe privedene zbog sprečavanja policijskih službenika u vršenju službene radnje puštene na slobodu.

Smijenjeni gradonaćelnik Carević koji se ispred Opštine Budva pojavio sa štakama i nogom u gipsu, rekao je da su svi privedeni, osim njegovog sina “koji je navodno napao policajca”, oslobođeni krivične odgovornosti.

"Ovo što se događa u Budvi rade samo kukavice, izrodi i izdajnici", rekao je Carević, prenosi RTCG.

Carević je kazao da se jutros u Budvi desila opsada i da je prekršen Ustav, pozivajući okupljene da se ne razilaze i da na taj način brane izbornu volju građana koja je ostvrena na izborima prije četiri godine.

"Nažalost, naša borba tek predstoji. Izbori su jako brzo. Mi ćemo ih na tim izborima potući i zauvijek ih vratiti tamo gdje im je mjesto. Ovo je naša pobjeda, nemojte da neko misli da smo mi izgubili. Mi smo pobijedili. Uz nas je Bog i mi smo uz njega", poručio je Carević.

Crnogorska policija privela je rano u srijedu smijenjenog gradonačelnika Budve i više opozicionih funkcionera te opštine nakon što su se zatvorili u zgradi opštine odbijajući da priznaju legitimitet skupštinske sjednice na kojoj su smijenjeni.

Lokalni mediji objavili su snimke hapšenja smijenjenog gradonačelnika Budve iz Demokratskog fronta Marka Carevića i predsjednika Skupštine grada iz redova Demokrata Krsta Radovića, kao i nekoliko drugih funkcionera koji su se nalazili u zgradi opštine.

“Oni su privedeni zbog ometanja službenog lica u vršenju dužnosti”, rekao je Glasu Amerike nezvanični izvor iz policije.

Prije hapšenja Carevića, Radovića i saradnika, policija je pokušala da omogući ulaz u zgradu opštine Upravnoj inspekciji, koja je na poziv lokalnih čelnika DPS-a trebalo da omogući nastavak rada opštine, shodno odluci kojom je nova većina u lokalnom parlamentu smijenila opštinsku vlast iz redova Demokratskog fronta i Demokrata.

Prema informacijama RTV Budva, pripadnici policije su prilikom intervencije upotrijebili i “hemijska sredstva”, a polomljena su i stakla na zgradi opštine.

RTCG je javila da su se prethodno rano jutros gradjani Budve i funkcioneri te opštine okupili oko zgrade opštine nakon što je u taj grad stiglo nekoliko policijskih kombija koji su opkolili zgradu lokalnog parlamenta.

Gradonačelnik Budve Marko Carević smijenjen je 11. juna odlukom nove većine u lokalnom parlamentu, nakon što je nezavisni odbornik Stevan Džaković podržao njegovu smjenu i tako preokrenuo tijesnu odborničku većinu u korist Demokratske partije socijalista i njenih saveznika na opštinskom nivou.

Odluku o smjeni Carevića u opoziciji su nazvali nelegitimnom, optužujući odbornika Džakovića i vladajuću partiju za političku korupciju i kršenje zakona.

Ovakva okupacija se ne pamti ni za vrijeme najvećih okupatora na ovim prostorima. Mi poštujemo zakone ove države. Ono što ne prihvatamo je da Upravna inspekcija kao nenadležna, svojim zapisnikom postavlja navodno novu većinu” rekao je Carević prije privodjenja i dodao da je to prekoračenje ovlašćenja, te da je DF zbog toga podnio krivične prijave, prenosi RTCG.

Carević je rekao da je za spor nadležan Upravni sud i dodao da će poštovati odluku tog suda, kada ona bude donesena.

"Ovdje se zakoni ne poštuju od onih koji ih kreiraju, a mi moramo braniti slobodnu volju građana", rekao je Carević.

UP: Privedene 23 osobe zbog ometanja policije da udje u zgradu opštine

Uprava policije (UP) saopštila da je danas da je u Budvi “postupala po zakonu i po zahtjevu nadležnog organa za pružanje asistencije Upravne inspekcije u Skupštini Opštine Budva”.

Prema navodima UP, policija je na ulazu u zgradu Skupštine Opštine Budva zatekla nekoliko odbornika, kao i veći broj zaposlenih i građana koji su svojim prisustvom na ulazu onemogućavali policijske službenike Centra bezbjednosti Budva da sa Upravnom inspekcijom uđe u prostorije ovog objekta.

“Nakon izdatog upozorenja, a potom i naređenja okupljenim licima da se raziđu i omoguće izvršenje službene radnje, okupljeni su se oglušili o dato upozorenje i izdato naređenje i prilikom intervencije policijskih službenika pružili su aktivni otpor na način što su gurali policijske službenike, pokušavajući da onemoguće ulazak u zgradu Opštine”, navodi policija i dodaje da su, usljed intervencije policijskih službenika, okupljena lica polomila stakla na ulaznim vratima zgrade Opštine Budva.

Prema istom saopštenju, medju okupljenima na ulazu u zgradu opštine bili su i pripadnici opštinske Službe zaštite i spasavanja i Komunalne policije, koji su takodje učestvovali u pružanju aktivnog otpora policijskim službenicima u vršenji službene radnje.

“Uprava policije osuđuje postupke pripadnika Službe zaštite i spasavanja i Komunalne policije koji su krajnje neodgovorni i neprofesionalni imajući u vidu da su ove službe dio jedinstvenog sistema bezbjednosti koje bi trebale da sadejstvuju sa službenicima Uprave policije u odgovoru na realne izazove” kažu u policiji.

Tokom intervencije policije, u Centar bezbjednosti Budva privedene su ukupno 23 osobe zbog sprječavanja i ometanja policijskih službenika u vršenju službene radnje, a među kojima i nekoliko pripadnika opštinskih službi.

“Lica odgovorna za incidente će snositi odgovornost i biće procesuirana u skladu sa zakonom”, piše u saopštenju i dodaje da je prilikom intervencije jedan policajac zadobio povrede i trenutno mu se ukazuje ljekarska pomoć.

Policija navodi da je u toku prikupljanje obavještenja od privedenih lica u vezi sa čim je upoznat nadležni državni tužilac u Kotoru, a UP ispituje postupanje Službe zaštite i spasavanja i Komunalne policije “u pravcu prekoračenja ovlašćenja i zloupotrebe ovlašćenja od strane njihovih pripadnika”.

Tužilaštvo: Carevićev sin napao policajca

Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru saopštilo je da je sin smijenjenog gradonačelnika Budve, Milan Carević, napao policijskog službenika prilikom intervencije policije u zgradi Skupštine opštine Budva.

"Nakon privođenja, u Centru bezbjednosti Budva, lice koje je napalo policijskog službenika identifikovano je i utvrđeno je da se radi o M.C. iz Budve", navodi se u saopštenju.

Tužioci u Kotoru navode da je dežurni tužilac naložio da se povodom događaja od jutros prikupe sva neophodna obaveštenja od Carevića, oštećenog policajca i svih prisutnih, te da se pribavi medicinska dokumentacija za oštećenog.

"Nakon analize svih prikupljenih informacija biće donijeta odluka o daljem postupanju", piše u saopštenju.

Prema navodima ODT-a Kotor, dežurni tužilac je naknadno obaviješten da je u Budvi više lica, među kojima su i K.R. i M.C., privedeni zbog ometanja službenih lica da obave službenu radnju – asistenciju Upravnoj inspekciji.

“Osnovno državno tužilaštvo u Kotoru će nakon prikupljanja potrebnih obaveštenja i o ovom događaju, donijeti odluku o daljem postupanju", piše u saopštenju kotorskog tužilaštva.

XS
SM
MD
LG