Linkovi

Završnica predsedničke kampanje u Crnoj Gori


Zgrada predsedništva u Podgorici
Zgrada predsedništva u Podgorici

Kampanja za predsjedničke izbore ulazi u završnicu, a jedan od kandidata za predsjednika, Vasilije Miličković inicirao je sastanak šest učesnika izborne trke sa ciljem da svi stanu iza jednog koji bi pobijedio kandidata vlasti Mila Đukanovića. Još nije poznato da li će do takvog ishoda doći, jer predsjednički kandidati još nisu odgovorili na Miličkovićev poziv.

Naglašavajući da želi da bude krajnje odgovoran prema političkom trenutku u kome se nalazi Crna Gora, predsjednički kandidat Vasilije Miličković pozvao je pet preostalih kandidata, sa izuzetkom Mila Đukanovića na sastanak i dogovor. Miličković poziva da se šest kandidata, koji su mahom opoziciono nastrojeni, dogovore da stanu iza jednoga, a sve, kaže, u interesu države Crne Gore i njenih građana. Miličković tvrdi da nije u pitanju njegovo povlačenje iz trke. Naprotiv.

On je organizovao protest ispred zgrade Tužilaštva zbog nedavnog, kako kaže, pokušaja atentata na njega kada mu je, dok je gostovao u TV Budva, oštećen automobil sa namjerom počinioca da u toku vožnje dođe do požara. Izostalo je reagovanje tužioca, zbog čega Miličković tvrdi da su institucije u Crnoj Gori zarobljene i da građani moraju tražiti pomoć od suda u Strasburu.

O pravnoj nesigurnosti građana, govorio je i kandidat većeg dijela opozicije Mladen Bojanić koji je rekao da će nakon izbora, on za građane Crne Gore postati Strasbur i da će raditi na jačanju vladavine prava.

Za to vrijeme, kandidat vlasti Milo Đukanović održava predizborne promocije, a njegova pažnja uglavnom je usmjerena na kandidatkinju Draginju Vuksanović, za čiju stranku – SDP – tvrdi da želi da svoje glasove podari kandidatu anticrnogorske opozicije.

Analitičari, naime, tvrde da bi pobjedu Đukanovića u prvom izbornom krugu upravo mogli da osujete glasači SDP i da bi glasovi dati Draginji Vuksanović mogli biti nedostajuća prevaga da drugog izbornog kruga ipak bude.

XS
SM
MD
LG