Linkovi

EBRD ulaže u rekonstrukciju puteva u CG


U Podgorici je u potpisan Ugovor o kreditu Evropske banke za obnovu i razvoj za realizaciju projekta rekonstrukcije magistralnih i regionalnih puteva u Crnoj Gori. Na Ugovor vrijedan 40 miliona eura, potpis su stavili crnogorski ministar finansija Darko Radunović i šef Kancelarije EBRD-a u Podgorici, Jap Sprej.

U danima kada je jedna od vitalnih saobraćajnica u Crnoj Gori, put Podgorica-Cetinje-Budva po ko zna koji put zatvoren zbog odrona, bez nade da će se problem uskoro riješiti, EBRD kreditom od 40 miliona eura pomoći će Crnoj Gori da poboljša svoje puteve.

"Putevi otporni na vremenske nepogode ključni su za dalji rast i investicije, a kredit će biti doprinos finansiranju rekonstrukcije 216 km magistralnih puteva u Crnoj Gori", saopšteno je iz EBRD-a.

Kredit će, kako je navedeno, biti dodijeljen Ministarstvu saobraćaja i pomorstva u tri tranše.

Nakon potpisivanja sporazuma ministar finansija Crne Gore Darko Radunović je kazao da ovaj projekat pokazuje posvećenost crnogorske vlade da podrži razvoj putne infrastrukture u zemlji.

"Ovo je važno za ekonomski rast i regionalne integracije. Investicija će olakšati protok roba i ljudi, smanjiće troškove transporta i povećati bezbjednost na putevima", kazao je Radunović.

Da bi se izbjegli rizici od erozija, klizišta i poplava, projekat rehabilitacije koji EBRD finansira će uključivati poboljšanja kao što su povećanje kapaciteta za odvodnjavanje, ojačane putne nasipe i specijalne projekte mostova, saopštili su čelnici EBRD-a.

Šef kancelarije EBRD-a u Podgorici Jap Sprej, kazao je da su prekogranična i nacionalna saobraćajna infrastruktura od ključnog značaja za dalji rast i investicije.

"Kvalitetna saobraćajna povezanost može znatno poboljšati pristup poslovima, tržištu, školama i bolnicama u Crnoj Gori. To će posebno osnažiti sektor turizma, koji daje značajan doprinos ekonomiji", kazao je Sprej.

Iz te finansijske institucije napominju da su vodeći institucionalni investitor u Crnoj Gori.

EBRD je do sada uložila 530 miliona € u preko 50 projekata u Crnoj Gori. Njene investicije imaju za cilj da crnogorska privreda, kako ističu, postane konkurentnija, integrisana i 'zelena'.

XS
SM
MD
LG