Linkovi

Amerikanac srpskog porekla novi komandant baze Bondstil na Kosovu


Arhiva - Pripadnik američke vojske, deo mirovnih snaga na Kosovu koje predvodi NATO, u helikopteru prilikom priprema za padobransku vežbu, 15. aprila 2014.
Arhiva - Pripadnik američke vojske, deo mirovnih snaga na Kosovu koje predvodi NATO, u helikopteru prilikom priprema za padobransku vežbu, 15. aprila 2014.

Nik Dučić, američki oficir srpskog porekla preuzeo je u utorak u bazi Bondstil kod Uroševcu komandu nad Multinacionalnom brigadom Istok koju čine pripadnici vojske SAD, Poljske, Rumunije i Turske.

Kako prenose srpski i kosovski mediji, primopredaja dužnosti obavljena je u bazi KFOR-a, a Nik Dučić iz Kalifornije preuzeo je dužnost od dosadašnjeg komandanta Majka Sparginsa.

Dučić je poručio da uloga KFOR-a ostaje ista – doprinos slobodi kretanja i bezbednom okruženju, a brigada na čijem čelu nastaviće da sarađuje sa Vojskom Srbije.

Dučić je rekao novinarima da MNB Istok nastavlja nepristrastno da podržava, razvoj, mir i stablnost celog regiona.

"Ova misija za mene ima veliki značaj. Ja sam prvi američki oficir srpskog porekla koji će komandovati Multinacionalnom borbenom grupom Istok. Privilegovan sam što sam ovde i daću sve od sebe kako bih uspešno doprineo bezbednom okruženju", rekao je Dučić.

Novi komandant zadužen za istočno Kosovo rekao je da će nastaviti saradnju sa Vojskom Srbije.

"Nastavićemo misiju zajedničkog patroliranja sa srpskim oružanim snagama. Pre neki dan sam se sastao sa srpskim komandantom odgovornim za te zajedničke patrole i bilo je odlično. Radujemo se zajedničkoj saradnji", rekao je Dučić.

Američke trupe u sastavu multinacionalne borbene grupe rotiraju se na svakih devet meseci, a od 1999. ovo je njihova 24 rotacija.

Nik Dučić je završio ratni koledž 2014. godine, a magistrirao je na Univerzitetu Merilend kao nuklearni inženjer. Visoko školovanje počeo je na Kalifornijskom politehničkom univerzitetu. Bio je angažovan i na projektu obuke ukrajinske vojske, smišljene kako bi oružane snage te države do 2020. godine bile u skladu sa NATO standardima, navodi se na njegovom profilu na Linkedinu.

Po fotografijama na internetu vidi se da je boravio i u Iraku 2011. i 2012. godine.

XS
SM
MD
LG