Linkovi

Berni Mejdof, finansijer odgovoran za "prevaru veka", preminuo u zatvoru


ARHIVA - Bernard "Berni" Mejdof (Foto: AFP/A. Clary)

Finansijer Bernard Mejdof, osuđen za najveću piramidalnu šemu u istoriji, preminuo je u federalnom zatvoru, saopštio je Biro za zatvore. Imao je 82 godine.

Mejdof je bolovao od hronične bubrežne insuficijencije i još nekoliko bolesti. Držan je u federalnom zatvoru u Batneru u Severnoj Karolini, pošto je u junu 2009. godine osuđen na 150 godina zatvora zbog finansijske prevare koja je procenjena na 64,8 milijardi dolara.

Među hiljadama njegovih velikih i malih žrtava bili su pojedinci, humanitarne organizacije, penzioni fondovi i hedž fondovi. Između ostalih, obmanuti su glumci Kevin Bejkon, Kira Sedžvik i Džon Malkovič, slavni bejzbol igrač Sendi Kofeks i humanitarna organizacija povezana sa rediteljem Stivenom Spilbergom.

Vlasnici bejzbol tima Njujork Mets, dugogodišnji Mejdofovi klijenti, godinama su imali probleme da formiraju dobar bejzbol tim zbog gubitaka koje su pretrpeli.

"Mislili smo da je Bog. Poverili smo mu sve što smo imali", izjavio je 2009. dobitnik Nobelove nagrade za mir Eli Vizel, čija je fondacija izgubila 15,2 miliona dolara.

Neke žrtve izgubile su sve. Mnoge su poticale iz jevrejske zajednice, gde je Mejdof važio za velikog filantropa.

Mejdofova krivična dela vlastima su, 2008, otkrila njegova dvojica sinova, koji nisu bili deo piramidalne šeme. Prevara je otkrila propuste u radu američke Komisije za hartije od vrednosti, koja je, zbog nekompetentnosti ili nemara, "upropastila" šest istraga.

"Nekoliko puta sam se sastao sa predstavnicima Komisije i pomislio bih - provalili su me", rekao je Mejdof iz zatvora svojim advokatima, prenosi ABC Njuz.

Mejdofova brokerska firma bila je smeštena u neboderu na Trećoj aveniji na Menhetnu - kuli koja svojim oblikom podseća na ruž za usne i zove se "Lipstick building". Zaposleni u zgradi kažu da su se osećali kao da su deo porodice. Nisu znali da je Mejdof svoje malverzacije sprovodio iz odvojenih prostorija, na drugom spratu u istoj zgradi. U šemu je bila upućena samo mala grupa ljudi od najvećeg poverenja.

U tipičnoj piramidalnoj šemi, novac novijih investitora korišćen je da se isplate sume koje su dugovane ranijim investitorima.

Mejdof je rekao da je prevara počela početkom 1990-ih, ali tužioci i mnoge žrtve veruju da je počela i ranije.

Investitore su privlačili postojani, dvocifreni godišnji dobici koje je Mejdof po svemu sudeći uspevao da proizvede, a niko drugi nije mogao da objasni niti ponovi. Zahvaljujući novcu, Mejdof i njegova supruga Rut uživali su u luksuznom životu, imali apartman na poslednjem spratu zgrade na Menhetnu, vilu u Francuskoj, skupe auotmobile i jahte, i zajednički prihod od oko 825 miliona dolara.

Međutim, niko iz Mejdofove uže porodice nije bio prisutan u sudnici u Mehnetnu kada ga je sudija Deni Čin osudio na 150 godina zatvora.

Niko od članova porodice ili prijatelja nije uputio ni pisma u kojima bi posvedočili o njegovim kvalitetima ili dobrim delima, kako bi mu se smanjila kazna.

"Kada sam započeo ovaj problem, ovo krivično delo, mislio sam da ću moći da se izvučem iz svega i nađem rešenje, ali pokazalo se da je to nemoguće. Koliko god da sam pokušavao, sve dublje sam sebi kopao rupu", izjavio je jednom Berni Mejdof.

Obratio se i žrtvama koje su bile u sudnici:

"Žao mi je. Znam da vam to ne pomaže".

Berni Mejdof je rođen 29. aprila 1938. u Kvinsu u Njujorku u porodici evropskih imigranata koji su se bavili ulaganjima na berzi iz svoje kuće. Diplomirao je na Univerzitetu Hofstra i na kratko pohađao Pravni fakultet Bruklina, ali je napustio studije. Iste godine je osnovao kompaniju za investicije i hartije od vrednosti. Početkom 1970-ih, postao je jedan od pet originalnih brokera u berzanskom sistemu Nasdak.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG