Linkovi

Američki broker, optužen za pronevjeru, u kućnom pritvoru


Brokeru sa Vol strita Bernardu Mejdofu, koji je optužen da je pronevjerio 50 milijardi dolara, određen je juče kućni pritvor. Mejdof će, prema sudskom nalogu, morati da nosi elektronsku narukvicu, kako bi policija mogla da prati njegovo kretanje. Riječ je skandalu koji po svemu sudeći ima globalne implikacije, s obzirom na to da i velike banke i pojedinci širom svijeta tvrde da su žrtve, kako mnogi ističu, najveće finansijske prevare u istoriji.

U okviru decenijama duge finansijske prevare, broker sa Vol strita Bernard Mejdof, prema navodima tužioca, pronevjerio je 50 milijardi dolara svojih globalnih klijenata. Žrtve su velike međunarodne banke, penzioni fondovi, dobrotvorne organizacije i bogati pojedinci, uključujući slavne ličnosti. Među njima je i Mort Zukerman, vlasnik lista New York Daily News i magazina U.S. News and World Report, koji je uložio 30 miliona dolara iz svog dobrotvornog fonda.

"Novac je otišao, ispario. Nestao”, kaže Zukerman.

Prema izvještaju Vol Strit Džurnala, poznati režiser Stiven Spilberg je 70 odsto sredstava svoje dobrotvorne fondacije Vunderkinder dao Mejdofu. I taj novac je, po svemu sudeći, izgubljen. Istražitelji ističu da je 70-ogodišnji Mejdof organizovao takozvanu Ponzi prevaru, jednu vrstu piramidalne sheme, koja nije otkrivena sve dok ga nisu prijavili njegovi sinovi. Bivši agent FBI Bred Geret objašnjava kako ta šema funkcioniše.

"Uzima se novac od novih investitora i isplaćuje starim investitorima kao zarada. Dokle god postoji priliv novca, šema funkcioniše dobro”, objašnjava Geret.

Mejdofova piramidalna šema trajala je sve dok ekonomska kriza nije natjerala pojedine investiture da zatraže sedam miliona dolara natrag. To je prekinulo cijeli lanac prevare. Američki finansijer je donosio manji, ali stalni profit svojim klijentima, koji se uglavnom nisu pitali kako to postiže.

"Imao je tajnu formulu, koju niko nije mogao da otkrije. To je bilo kao u Čarobnjaku iz Oza”, kaže advokat Džek Blum.

Mejdofova kompanija je održavala imidž tako što je klijentima slala detaljne, ali lažne izvode iz bankovnih računa. Mejdof je bio poznat na Vol stritu, pre svega kao bivši predsjednik NASDAK berze. To je i privuklo multinacionalne banke poput škotske Kraljevske banke i HSBC, najveće britanske banke, koja je izgubila milijardu dolara. Španska, Santander, saopštila je da je možda izgubila 3 milijarde, dok je značajne gubitke pretrpjela i japanska banka “Nomura Holdings”. Bernard Mejdof je preko članstva u kantri klubu u Palm Biču, na Floridi, imao kontakt sa bogatim investitorima, od kojih su mnogi penzionisani. Jedan od njih, sedamdesetšestogodišnji Arnold Sinkin, prodavao je tepihe 54 godine. On i njegova supruga su Mejdofu dali svoju životnu ušteđevinu, million dolara.

"Izgubili smo novac, Sve što smo prikupljali cijelog života je otišlo”, ističe Arnold Sinkin.

Uzimajući u obzir koliko je novca pronevjereno, pojedini na Vol stritu ističu da je cijela prevara trebalo davno da bude otkrivena. Predsjedavajući komisije za hartije od vrijednosti kazao je da je ozbiljno zabrinut zbog više neuspjelih pokušaja svoje agencije da istraži određene navode o ilegalnim radnjama, od kojih su neki čak iz 1999. Senator Čarls Gresli smatra da je nezamislivo to što komisija nije istražila neka od tih upozorenja.

" Komisija je bila neuspješna. Mejdof je bio registrovan kao broker. Trebalo je da znaju šta je radio”, smatra Gresli.

Pojedini u finansijskom sektoru međutim tvrde da su osjećali da nešto nije u redu sa Mejdofom. Među njima je i Džim Vos, koji radi u investicionoj konsultantskoj firmi Aksia LLC. On ističe da je uporno upozoravao svoje klijente da ne vjeruju Mejdofu.

"Želite da budete što dalje od Mejdofove kompanije. Nemamo dokaz, ali postoji mnogo upozorenja”, upozoravao je Vos, prije Mejdofovog hapšenja.

Finansijski eksperti ističu da bi prevareni klijenti mogli da izgube gotovo sve, a istražitelji navode da još ne znaju koliko duboko i daleko seže Mejdofova prevara.

XS
SM
MD
LG