Linkovi

Najnovija piramidalna prevara možda dostigne 50 milijardi dolara


Ove nedelje, francuski investicioni bankar, koji je svoju imovinu uložio kod, sada već ozloglašenog kolege Bernarda Mejdofa, izvršio je samoubistvo u Njujorku. Mejdofova piramidalna investiciona šema samo je poslednja u nizu sličnih, koje su izbrisale uloge miliona ljudi.

Finansijski menadžer Tijeri de la Vileiše, koji je navodno investirao kod Mejdofa više od milijardu dolara, pronađen je za stolom u svojoj kancelariji na Medison aveniji. Vileiše je rukovodio ulozima nekih od najbogatijih Evropljana.

„Imao je posekotine na zglobu šake i na grudima, napravljene skalpelom. Pronašli smo i neke pilule, ali ne znamo da li ih je uzimao. Nije ostavio nikakvo pismo“, rekao je komesar njujorške policije Rej Keli.

Prema proneverenoj sumi, Mejdofova piramida bila je najveća u istoriji. Među njene žrtve ubrajaju se mnogi bogati i slavni, kao i jedan jevrejski univerzitet u Njujorku. Gari Hufbauer, ekonomista u vašingtonskom institutu Paterson, kaže da su svi oni verovali da pripadaju ekskluzivnom klubu investitora.

„To znači da nije svako mogao da uđe u taj krug. Čak je neke odbijao. Izgledalo je vrlo dobro biti u njemu jer je to bio Bernijev klub“, kaže Hufbauer.

Kada se otkrije da je neka investiciona šema prevara, obično slede ljutnja i bes. Pre deset godina, u Albaniji su izbile žestoke demonstracije kada su ljudi izgubili ušteđevine. Veći deo stanovništva ulagao je u investicione kompanije koje su u početku isplaćivale visoke kamate.
Bivši američki finansijski inspektor, Vilijam Sidman, objašnjava kako ta šema radi.

„Novac novih ulagača koristi se za isplatu kamata onima pre njih. Dok imate priliv novog novca sve radi bez greške“, kaže Sidman.

Ali piramide se brzo ruše kada ulagači počnu da traže svoj novac. Gari Hufbauer kaže da u slučaju Mejdof američka Komisija za kontrolu prometa novca i vrednosnih papira nije reagovala uprkos mnogim upozorenjima.

„Razlog tome je to što Mejdof ne samo da je uživao ugled na Vol stritu, već se i družio sa članovima te komisije“, kaže Hufbauer.

Piramidalne šeme grade se na poverenju i u početku su uspešne, a kada se sruše poverenje nestaje. Ali, kao što pokazuje slučaj Mejdof, udarac trpi i sistem slobodnog tržišta.

XS
SM
MD
LG