Linkovi

Berzanski špekulant Bernard Mejdof osuđen na 150 godina zatvora


Rekavši da vrtoglavi obim ove prevare zahteva oštru kaznu, američki oblasni sudija Deni Čin, osudio je Bernarda Mejdofa na 150 godina zatvora, koliko su i tražili tužioci u ovom slučaju. Mejdofovi advokati tvrdili su da bi 12 godina bilo sasvim dovoljno da njihov 71-godišnji branjenik provede ostatak života u zatvoru.

Mejdof je tokom 20 godina prevario na stotine individualnih investitora i dobrotvornih društava za ukupno 65 milijardi dolara, u takozvanoj piramidalnoj šemi, u kojoj je novcem novih ulagača plaćao dividende onima koji su se učlanili pre njih. Sudija Čin je rekao da je "gaženje poverenja bilo ogromno" i da se nada da će ovakva kazna odvratiti druge od planiranja sličnih prevara. Žrtve u sudnici aplauzom su pozdravile izricanje presude.

Tvrdeći da je delovao sam, Mejdof se predao vlastima u martu i odmah priznao krivicu tako da mu nije ni suđeno. On se izvinio prisutnima u prepunoj sudnici rekavši da će "sa tim bolom provesti ostatak života."

Ispred sudnice, jedna od žrtava, Mirjam Sigman, rekla je novinarima da joj presuda Mejdofu ništa ne znači.

"Naše kazne su doživotne. Potpuno mi je nevažno kakvu je kaznu on dobio," rekla je Sigman.

Neke od žrtava ranije su izražavale nadu da će osramoćeni finansijer dobiti strogu kaznu.

Sintija Fridman i njen suprug Ričard uložili su 40-godišnju ušteđevinu kod Mejdofa, počevši od 1991. godine.

"Taj novac je ukraden. Ako bi vam neko došao u kuću i odneo stvari koje ste kupili - vi niste pogrešili što ste uložili novac kada ste ih kupili, već vam je lopov ušao u kuću i odneo ih. A to je on učinio," rekla je Sintija Fridman.

Ona i mnoge druge žrtve smatraju da su i vlasti delimično odgovorne za njihove gubitke i sada pokušavaju da dobiju neko zadovoljenje. 63-godišnji kompjuterski programer, Majkl DeVita, pita se zašto državni inspektori nisu ranije otkrili prevaru.

"Ovo nije trebalo da se dogodi. Da je Komisija za vrednosne papire radila svoj posao sa sedam istraga, da je Poreska uprava odradila svoj posao 2004. i da nije dozvolila Mejdofu da drži penzione ušteđevine, danas ne bih ovde pričao sa vama. Postavlja se pitanje odgovornosti. Bernard Mejdof je lopov. Ali državne komisije nisu radile svoj posao i nisu nas zaštitile kako je trebalo," rekao je DeVita.

Neke od žrtava izjavile su da ih je ovo iskustvo pretvorilo iz običnih građana u aktiviste za reformu američkog zakona o vrednosnim papirima.

XS
SM
MD
LG