Linkovi

Čepurin: Moskva je spremna da pomogne u rešavanju problema Kosova


Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem
Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem

Uz poruku da će predstojeća poseta predsednika Rusije Vladimira Putina Srbiji biti od velikog značaja za odnose dve zemlje, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin je rekao da sa strane Moskve postoji apsolutna spremnost za saradnju i pomoć u rešavanju važnog pitanja Kosova.

Tokom današnjeg razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem on je ocenio da je glavni problem u tome što briselski dijalog traje već šest godina, i što je Srbija sve dogovore ispunila, dok se, kako je rekao, za drugu stranu to ne može reći:

"Jedini pravni akt koji postoji je Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti UN. I to je jedini pravni okvir koji treba da se poštuje tokom traženja kompromisa o spornim pitanjima", rekao je Čepurin tokom susreta sa Vučićem.

Srpski predsednik je rekao da je zadovoljan pripremama za posetu Putina i dodao da će to biti još jedan beočug u lancu bliskih i prijateljskih odnosa dve zemlje. Vučić je naglasio da očekuje da će predstojeća poseta biti najplodotvornija u smislu broja i sadržine sporazuma koji će biti potpisani:

"Još jednom da se zahvalim i ruskom predsedniku Vladimiru Vladimiroviću, i vama, vaša ekselencijo, na podršci koju pružate srpskom narodu i Srbiji. I u očuvanju njenog teritorijalnog integriteta, i što podržavate naše napore za postizanje kompromisnog rešenja, a ne rešenje koje bi nastalo kao rezulta pritisaka, ucena i jednostranih rešenja", naglasio je Vučić.

Vučić je čestitao Rusiji pobedu u Velikom ratu, navodeći da Srbija taj datum obeležava sa najvećim pijetetom, dok je Čepurin ocenio da je 100 godina od kraja Prvog svetskog rata značajan datum i da niko i ništa ne može da umanji doprinos srpskog naroda toj pobedi.

XS
SM
MD
LG