Linkovi

Potvrđeno da je Gruevski u Mađarskoj zatražio azil


Bivši premijer Nikola Gruevski na ulazu u sudnicu, Foto: Reuters/Ognen Teofilovski
Bivši premijer Nikola Gruevski na ulazu u sudnicu, Foto: Reuters/Ognen Teofilovski

Makedonsko Ministarstvo unutrašnjih poslova potvrdilo je da se bivši premijer Nikola Gruevski nalazi u Mađarskoj i da je zatražio azil u toj zemlji.

"Nakon napravljenih provera, Ministarsvo unutrašnih poslova je utvrdilo da se Nikola Gruevski, koji se traži zbog izvršenja zatvorske kazne u trajanju od dve godine nalazi u Mađarskoj,” navodi se u saopštenju koji je prenose mediji u Skopju.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Makedonije dobilo je potvrdu od strane mađarskog ministarstva da je Gruevski u Mađarskoj i da je tražio azil, preneo je portal a1on.mk..

Makedonsko ministarstvo obavestilo je o tome Osnovni sud Skoplje 1, nakon čega se očekuje da bude izdato rešenje za međunarodnu poternicu za bivšeg premijera, a ranije je raspisana i nacionalna.

Bivši makedonski premijer Gruevski, pravosnažno je osuđen na kaznu zatvora od dve godine za krivično delo - primanje nagrade i protivzakonit uticaj, a poternica je raspisana pošto se nije javio na izdržavanje zatvorske kazne.

Ranije danas Gruevski je na svom fejsbuk nalogu objavio da se nalazi u Budimpešti i da je zatražio politički azil u Mađarskoj.

Ministarstvo pravde Makedonije saopštilo je da će ekstradiciju Gruevskog zatražiti nakon dobijanja zvanične potvrde MUP-a da je pobegao u Mađarsku, ali da najpre treba dobiti potvrdu da je Gruevski lociran.

Makedonske vlasti još nisu potvrdile da li je fejsbuk profil Gruevskog na kojem je objavljena ta poruka verodostojan.

Inače, Gruevski je osumnjičen u još tri predmeta koje je pokrenulo Specijalno tužilaštvo. Bivši premijer treba da se javi u zatvor "Šutka" radi izdržavanja dvogodišnje zatvorske kazne na koju je osuđen u slučaju kupovine blindiranog "Mercedesa".

Gruevskom su ranije oduzeta oba pasoša - lični i diplomatski.

XS
SM
MD
LG