Linkovi

Prekid operacija zbog Uskrsa


Maskirani pro-ruski demonstrant i barikada ispred zgrade regionalne vlade u Donjecku

Ukrajinska vlada objavila da će priveremena suspenzija akcije izbacivanja ekstremista iz zgrada na istoku zemlje, takođe dati više vremena posmatračima OEBS-a da se organizuju...

Ukrajinska vlada objavila je da priveremeno prekida bezbednosne operacije čiji je cilj da se pro-ruski ekstremisti izbace iz državnih zgrada koje su okupirali.

Ministar spoljnih poslova u prelaznoj vladi Ukrajine Andrej Deščicija izjavio je da je vlada suspendovala svoja nastojanja zbog obeležavanja Uskrsa, dodajući da će pauza pružiti posmatračima Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) više vremena da se organizuju.

OEBS je u martu pokrenuo specijalnu misiju da prikupi podatke o bezbednosti i ljudskim pravima u Ukrajini, ali takođe radi na tome da pokrene dijalog u toj zemlji.

Dopisnik Glasa Amerike iz Kijeva prenosi da je Deščicija sve to rekao po završetku sastanka sa predstavnicima OEBS-a i ambasadorima Evropske unije, Rusije i SAD.

Naoružani pro-ruski ekstremisti zauzeli su vladine zgrade u desetak gradova na istoku Ukrajine, a ukrajinska vojska krenula je u akciju da povrati kontrolu nad tim objektima.

Istovremeno, predsednik Rusije Vladimir Putin poručio je da ništa ne bi trebalo da omete normalizaciju odnosa između Rusije i Zapada, ali da to ne zavisi samo od Moskve. Putinov komentar objavile su ruske novinske agencije, pozivajući se na intervju koji je predsednik Ruske Federacije dao državnoj televiziji.

Takođe u televizijskom intervjuu, portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da je Rusija razmestila dodatne bezbednosne snage na granicu sa Ukrajinom, kao odgovor na nestabilnost u toj zemlji. Prethodno, Moskva je prisustvo svojih trupa u toj oblasti objašnjavala održavanjem rutinskih vojnih vežbi.
XS
SM
MD
LG