Linkovi

Separatisti se ne povlače, SAD upozoravaju Rusiju


Pristalice Rusije u Donjecku, 12. april 2014.
Pristalice Rusije u Donjecku, 12. april 2014.

Proruske paravojne snage nisu napustile zgrade koje drže u istočnoj Ukrajini uprkos jučerašnjem sporazumu u Ženevi o smanjenju zategnutosti. Sjedinjene Države su medjutim upozorile Rusiju da ima odgovornost da pozove pro-ruske separatiste da napuste zgrade koje su zauzeli.

Lider pro-ruskih separatista Denis Pušilin rekao je da pripadnici njegovih snaga nisu vezani jučerašnjim dogovorom i da će položiti oružje samo ako vlada u Kijevu podnese ostavku. U Vašingtonu, portparolka Stejt departmenta Džen Psaki rekla je da će Rusija snositi posledice ukoliko ne preduzme korake ka de-eskalaciji u skladu sa ženevskim sporazumom.

Američki predsednik Barak Obama je juče izrazio nadu da će dogovor o de-eskalaciji tenzija u istočnoj Ukrajini dovesti do uspostavljanja mira i bezbednosti za sve gradjane te zemlje, ali je takodje poručio da će, ukoliko Rusija ne preduzme korake da ublaži krizu u istočnoj Ukrajini, Sjedinjene Države i Evropa odgovoriti još oštrijim merama:

„Naš interes nije da nanosimo štetu običnim ruskim gradjanima. Naš snažan prioritet bi bio da gospodin Putin ispoštuje ono što se pojavilo kao tračak nade posle ženevskih razgovora. Medjutim, nećemo računati na to dok se ne budemo uverili.“

Predsednik Obama je to izjavio posle juče postignutog sporazuma šefova diplomatija Ukrajine, Rusije, SAD i EU u Ženevi o de-eskalaciji tenzija i sprečavanju sukoba izmedju ukrajinske armije i pro-ruskih separatista u istočnoj Ukrajini.

Medjutim, bivši ambasador SAD pri NATO-u, Kurt Volker ne polaže mnogo nade u sporazum sa Moskvom.

„Rusija namerno šalje dvosmislene signale o onome što se dešava u Ukrajini i o sopstvenim akcijama u toj zemlji. A, kada kažu da su pristali na de-eskalaciju uveren sam da Rusi misle da Ukrajina i Zapad treba da sprovedu de-eskalaciju i omoguće Rusiji da nastavi da radi ono što je započela. Prema tome, ne verujem da će ovaj sporazum dati stvarne rezultate.“

Volker ističe da SAD moraju da pokažu snagu i rešenost da bi odvratile Rusiju od daljih koraka čime bi se uspostavila stabilnost.

Predsednnik Obama je u četvrtak obećao oštriju akciju u cilju odvraćanja Rusije, ali je isključio vojnu opciju:

„Zato što ovo nije situacija koja može da ima jasno vojno rešenje. Ono što treba da uradimo jeste da stvorimo okruženje u kojem će se neregularne snage razoružati, da prestane zauzimanje zgrada, i da dodje do nacionalnog dijaloga izmedju Ukrajinaca, ne Rusa, ni Amerikanaca niti bilo kog drugog, već Ukrajinaca.“

Obama je dodao da bi Ukrajina trebalo da sprovede reforme koje bi zadovoljile interese svih njenih različitih grupa, da održi izbore i počne da radi na oporavku svoje ekonomije.
XS
SM
MD
LG