Linkovi

Predstavnički dom izglasao da se objave povjerljive informacije o porijeklu kovida


Ilustracija (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)
Ilustracija (Foto: REUTERS/Dado Ruvic)

Predstavnički dom američkog Kongresa u petak je jednoglasno odobrio zakonski prijedlog o skidanju oznake povjerljivo sa američkih obavještajnih informacija o porijeklu kovida 19.

Za konačnu verziju prijedloga glasalo je 419 članova, dok niko nije bio protiv, nakon čega će biti upućen predsjedniku Džou Bajdenu na potpisivanje.

Rasprava je bila kratka, sa porukom da Amerikanci žele da znaju porijeklo smrtonosnog virusa i šta se može uraditi da se spriječe buduće pandemije.

"Američka javnost zaslužuje odgovore o svakom aspektu pandemije kovida 19", rekao je republikanski kongresmen iz Ohaja i predsjedavajući Odbora za obavještajne poslove Majk Tarner.

To, kako je naveo, obuhvata pitanja "kako je virus nastao, odnosno, da li je riječ o prirodnoj pojavi ili rezultatu događaja povezanog sa laboratorijom".

Bez saglasja u obaveštajnoj zajednici SAD o poreklu kovida
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:05 0:00

Nalog da se objave povjerljive informacije usredsređen je na obavještajne podatke o Institutu za virusologiju u kineskom gradu Vuhanu, i poziva se na "potencijalne veze" između istraživanja u tom objektu i pojave kovida 19, koji je Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) proglasila pandemijom u martu 2020. godine.

Američke obavještajne službe podijeljene su u pogledu toga da li je kovid "procurio" iz laboratorije ili su životinje vjerovatni izvor virusa.

Eksperti ocjenjuju da se istinsko porijeklo pandemije koronavirusa, koja je odnijela više od milion života u Americi, možda neće znati više godina, a možda i nikada.

"Transparentnost je je jedan od temelja naše demokratije. Zato što bez transparentnosti, Amerikanci ne mogu da se oglašavaju odgovorno kao državljani jedne demokratije", naglasio je Džim Hajms, kongresmen iz Konektikata i vodeći demokrata u Odboru za obavještajne poslove.

Republikanci u Predstavničkom domu, koji predvode napore da se utvrdi porijeklo virusa, takođe su osnovali specijalnu komisiju koja će se baviti tim pitanjem.

Jednoglasna podrška objavljivanju povjerljivih informacija rijetki je trenutak dvostranačja u svijetlu često žestoke retorike o porijeklu koronavirusa i pitanja o odgovoru američkih zvaničnika, uključujući i vodećeg američkog epidemiologa doktora Entonija Faučija.

Zakonski prijedlog, čiji autor je republikanski senator Džoš Holi, prethodno je usvojen u Senatu. Ako ga Bajden potpiše, obavještajne službe će imati 90 dana da skinu oznaku tajno sa "svih informacija o potenzijalnim vezama Instituta za virusologiju u Vuhanu i porijekla koronavirusa".

To obuhvata informacije o istraživanju i drugim aktivnostima u laboratoriji, te da li se razbolio bilo ko od istraživača.

XS
SM
MD
LG