Linkovi

Savršenija vremenska prognoza stiže u zemlje u razvoju


An August 2018 monsoon forecast in India, according to the current model, left, and the new, higher-resolution model, right.

Dok sve ekstremniji vremenski uslovi uzimaju danak širom sveta, kompjuterski gigant IBM saopštio je da je postigao proboj u preciznijoj, savršenijoj vremenskoj prognozi koja će biti dostupna svima - a ne samo razvijenom svetu.

Očekuje se da će nova tehnologija pomoći službama za vanredne situacije da bolje predvide gde će doći do ozbiljnog nevremena, aviokompanijama u boljem planiranju putanja, kao i poljoprivrednicima u zaštiti useva. Koristiće i običnim građanima u svakodnevnim odlukama, kao što je - da li da ponesu kišobran.

Novi sistem proizvodi češće i detaljnije prognoze od onih koje su trenutno dostupne van Sjedinjenih Država, Evrope i Japana.

Vladini meterolozi prate kretanje tajfuna na Filipinima.
Vladini meterolozi prate kretanje tajfuna na Filipinima.

Većina prognoza ima rezoluciju od 10 do 15 kvadratnih kilometara i osvežava se na svakih šest do 12 sati. IBM-ov Sistem za globalnu atmosfersku prognozu visoke rezolucije (GRAF) pokazuje nove podatke na svaki sat, na površini od tri kvadratna kilometra.

To nam pruža detalje kakvi nisu mogli da se vide u delovima sveta kao što je jugoistočna Azija, Afrika i i Južna Amerika", ističe Kevin Peti, direktor za nauku i prognozu u IBM-ovoj Kompaniji za vremensku prognozu (Weather Company).

Ta preciznost može da otkrije detalje o tome kada će i gde pasti ekstremno jake kiše, što je korisno u vanrednim situacijama ali i svakodnevnom životu. Poljoprivrednicima može da pomogne u planiranju sađenja, žetve i đubrenja zemljišta.

Bolja prognoza širom planete

"Mislim da je to prilično veliko dostignuće", kaže profesor meterologije na Univerzitetu Oklahome, Fred Kar, koji nije učestvovao u projektu. Sjedinjene Države imaju sličan sistem visoke rezolucije "ali je on samo za Ameriku, zbog velikih kapaciteta i brzine kompjutera. Praviti takvu prognozu za celu planetu je prilično značajno dostignuće", ističe Kar.

"Dolazimo do tačke kada ćemo imati potrebne kompjuterske kapacitete za to", objašnjava IBM-ov stručnjak Kevin Peti.

GRAF primenjuje najsavremeniji meterološki model Nacionalnog centra za atmosferska istraživanja i ubacuje ga u IBM-ove "superkompjutere".

Međutim, neki su skeptični. "Prognoze su dobre samo onoliko koliko i posmatranja na kojima su zasnovane", ističe Kar.

Dok je moguće brzo prikupljati podatke sa radara, snimke aviona i merenja koja se obavljaju na zemlji u SAD, nije potpuno jasno kako IBM dobija podatke sa preostalih 98% planete, kaže američki profesor, a posebno u područjima koja trenutno nemaju razvijene meterološke sisteme. On sumnja da će "biti rupa, problema i neuspeha, ponekad u prikupljanju i ubacivanju tih podataka, i ponekad - prognoze neće biti veoma precizne."

Korisnici će moći da sami presude. Sistem je sada dostupan na vebsajtu Weather.com i aplikaciji kanala sa vremenskom prognozom Weather Channel na pametnim telefonima.

Mobilni telefon sa aplikacijom Weather Channel daje korisnicima opciju za otkrivanje lokacije.
Mobilni telefon sa aplikacijom Weather Channel daje korisnicima opciju za otkrivanje lokacije.

U budućnosti, IBM se nada da će još unaprediti svoju prognozu skupljanjem podataka sa senzora atmosferskog pritiska koji su sada standardni deo pametnih telefona. Ti senzori poboljšavaju preciznost GPS-a.

IBM kaže da trenutno ne koristi te podatke ali planira da korisnicima pruži mogućnost da se prijave da njihovi podaci budu deo sistema. Ova vrsta skupljanja podataka, inače, privlači pažnju i kritike aktivista za zaštitu privatnosti. Grad Los Anđeles trenutno tuži IBM zbog korišćenja informacija o lokaciji korisnika aplikacije Weather Channel.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG