Linkovi

Prošla godina četvrta najtoplija, temperature blizu opasnih nivoa


Vašington, SAD
Vašington, SAD

Prošla godina bila je četvrta najtoplija u istoriji, a očekuje se da će se temperature u narednom periodu približiti nivoima koje većina vlada smatra opasnim za Zemlju, navodi se u izveštaju Ujedinjenih nacija koji je objavljen u sredu.

Među ekstremnim vremenskim uslovima 2018. godine, bili su požari u Kaliforniji i Grčkoj, suša u Južnoafričkoj Republici i poplave u Indiji.

Prosečne globalne temperature prošle godine su bile jedan stepen Celzijusa iznad pred-industrijskog doba, saopštila je Svetska meteorološka organizacija UN-a, na osnovu podataka američkih, britanskih, japanskih i evropskih meteoroloških agencija.

"Kada je reč o temperaturama, dugoročni trend je daleko važniji od pojedinačnih godina, a taj trend raste. 20 najtoplijih godina zabeleženo je u poslednje 22 godine", saopštio je Peteri Talas, generalni sekretar Svetske meteorološke organizacije.

Posledice požara u Kaliforniji
Posledice požara u Kaliforniji

"Posledice dugoročnog globalno zagrejavanje se već osećaju - kada je reč o priobalnim poplavama, talasima vrućina, intenzivnim padavinama i promenama u ekosistemu", naglasio je direktor Instituta za proučavanje svemira Godard, pri NASA-i, Gevin Šmit.

Samo u Sjedinjenim Državama prošle godine je bilo 14 vremenskih i klimatskih katastrofa, sa pojedinačnom štetom većom od milijardu dolara. To obuhvata uragane i požare, pokazuju podaci američkih agencija.

Ova godina takođe je počela visokim temperaturama, pa je u Australiji zabeležen najtopliji januar. Suprotno globalnom trendu, Sjedinjene Države je prošle nedelje zahvatio polarni talas.

Prema podacima Svetske meteorološke organizacije, koji datiraju još od 19. veka, najtoplija godina bila je 2016., ispred 2015. i 2017., dok je 2018. četvrta najtoplija.

XS
SM
MD
LG