Linkovi

Praznik rada obeležen širom sveta - uz obaveznu distancu


Učesnici protesta u Istanbulu
Učesnici protesta u Istanbulu

Nema poslova za sve ili dovoljno zaštite na poslu - milioni radnika širom sveta obeležili su u petak Međunarodni praznik rada zarobljeni između gladi i straha, dok mnoge zemlje otvaraju ekonomije uprkos tome što još nije suzbijeno širenje koronavirusa, prenosi agencija Asošijeted pres.

S obzirom na to da tradicionalni prvomajski radnički protesti nisu bili dozvoljeni zbog oštrih restrikcija na javno okupljanje, građani u Turskoj su pokušavali da održe neplanirane demonstrancije. Aktivisti u Kaliforniji su planirali štrajkove, dok su stanovnici Pariza pevali na balkonima i tražili zaštitu na poslu, zdravstveno osiguranje i veću državnu pomoć za nezaposlene.

Restriktivne mere nisu sprečile demonstrante da se okupe u Grčkoj, ali na razdaljini od dva metra, a organizatori su na trgu Sintagma u Atini označili tačne pozicije za učesnike protesta.

Grci koji rade na isporuci protestovali su na motociklima, dok je angažovan veliki broj policajaca da bi sprečio stanovnike da iz grada idu na selo, što je još jedna prvomajska tradicija.

Prvomajski protest u Atini
Prvomajski protest u Atini

“Molimo se za sve radnike, da niko ne bude bez posla, da svi budu pošteno plaćeni i mogu da uživaju u dostojantsvenom radu i u lepoti odmora", poručio je papa Franja na privatnoj jutarnjoj misi.

U Španiji, održana je ceremonija zatvaranja ogromne poljske bolnice koja je postala simbol borbe te zemlje protiv koronavirusa. Desetine zdravstvenih radnika uzvikivale su: "Javno zdravlje" i "želimo testove".

Gotovo 40 hiljada zdravstvenih radnika u Španiji zarazilo se koronavirusom, delom i zbog nedostatka testova i zaštitne opreme. Mnogi lekari i medicinske sestre bili su primorani da prave zaštitna odela od kesa za smeće ili drugih stvari za svakodnevnu upotrebu.

Zdravstveni radnici u Španiji
Zdravstveni radnici u Španiji

Prvomajski radnički protesti počeli su u 19. veku u Sjedinjenim Državama, gde je ove nedelje broj Amerikanaca koji su se prijavili za pomoć za nezaposlene premašio 30 miliona. Nezaposlenost u Americi mogla bi da dostigne nivo koji nije viđen još od perioda velike depresije 1930-tih godina.

Prvi maj je praznik u mnogim zemljama. Zbog pandemije, u Rusiji, čiji se premijer zarazio koronavirusom, prvi put nisu održane masovne demonstracije na Crvenom trgu u Moskvi.

U Turskoj, sukobili su policija i demonstranti sa maskama, a privedeno je 15 osoba zbog kršenja restriktivnih mera. U Češkoj je održan zaseban "bučni protest" zbog načina na koji je vlada odgovorila na krizu.

U Parizu, održano je nekoliko nedozvoljenih protesta. U podne je održan "muzički protest" protiv odgovora francuskog predsednika Emanuela Makrona na krizu, a učesnici su pevali sa balkona i prozora.

Umesto uobičajenih prvomajskih koncerata, muzičari u Italiji su planirali solo koncerte u praznim dvoranama.

XS
SM
MD
LG