Linkovi

Ruskim paraolimpijcima zabranjen nastup u Riju


Predsednik MPK Filip Krejven (desno) na ceremoniji dodele nagrada u Kremlju, u martu 2014. godine
Predsednik MPK Filip Krejven (desno) na ceremoniji dodele nagrada u Kremlju, u martu 2014. godine

Kompletnoj ruskoj reprezentaciji zabranjen je nastup na Paraolimpijskim igrama sledećeg meseca, kao kazna za sistematsko kršenje antidoping pravila na nivou te države i mnogo strožija mera nego što je izrečena ruskim psortistima koji su želeli da se takmiče na Letnjim olimpijskim igrama, koje trenutno traju u Rio de Žaneiru.

Međunardoni olimpijski komitet (MOK) dozvolio je da se u Riju takmiči 271 sportista iiz Rusije, što je oko 70 odsto od prvobitno planiranog broja. Međutim, Međunarodni paraolimpijski komiteta (MPK) žestoko je osudio program dopingovanja pod pokroviteljstvom zvanične Moskve, uključujući i onaj na Zimskim paraolimpijskim igrama u Sočiju 2014. i izrekao opštu zabranu za ruske paraolimpijce koji su se nadali da će se takmičiti od 7. do 18. septembra, takoe u Riju.

"Tragedija je da se u ovoj situaciji ne radi o sportistima koji su pokušali da prevare sistem, već o sistemu kojim rukovodi jedna državba, koji je prevario sportiste", poručio je predsednik MPK Filip Krejven. "Doping kultura koja zagađuje ruski sport potiče od ruske vlade i sada je razotkrivena ne u jednom, već u dva nezavisna izveštaja koja je naručila Svetska antdoping agencija (WADA)"

Krejven je dodao da mu se "gadi mentalitet da je medalja važnija od morala".

Paraolimpijske igre, na kojima učestvuju sportisti sa različitim vrstama fizičkih nedostataka, trebalo bi da privuku više od 4.300 učesnika iz 160 zemalja, koji će se nadmetati u 22 sporta.

XS
SM
MD
LG