Linkovi

3D proteza za paraolimpijce


Američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel sa protezom nemačke biciklistkinje Denize Šindler, na sajmu u Hanoveru
Američki predsednik Barak Obama i nemačka kancelarka Angela Merkel sa protezom nemačke biciklistkinje Denize Šindler, na sajmu u Hanoveru

Nemica Denize Šindler napraviće ogroman korak na Letnjim paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Biciklistkinja, koja ima amputiranu nogu, pokretaće svoj bicikl koristeći protezu, koja je odštampana u 3 De tehnologiji.

Denize Šindler ući će u istorijske knjige kada na takmičenju bude vozila bicikl uz pomoć veštačke noge koja je napravljena pomoću 3D štampača. Revolucionarnu protezu dizajnirala je američka kompanija "Autodesk", ali je veštačka noga proizvedena u Nemačkoj.

“Trenutno testiramo 3 D štampane proteze i da li njihov kvalitet dostiže standarde tradicionalnih, ručno pravljenih proteza. Nije drugačiji samo materijal koji je korišćen. Drugačiji je osećaj kada okrećem pedalu, u odnosu na kvalitet. Ali na dobrom smo putu da postignemo pravu čvrstinu i aerodinamiku”, objašanjava Šindler.

Zbog tehnoloških prednosti, proteze je mnogo jednostavnije napraviti od tradicionalnih, veštačkih ekstremiteta.

“Uz 3D štampač, relativno jednostavan skener i leftini laptop, sa tim softverom biće relativno jednostavno da se napravi proteza sličnog kvaliteta, za kratko vreme, uz veoma malo veštine”, kaže inženjer u firmi "Autodesk" Miki Vekfild.

Biciklistkinja je izgubila nogu u nezgodi kada je imala dve godine. Šindler sada ima 30 i nedavno je predstavila štampanu nogu na Hanover Meseu, jednom od najvećih sajmova tehnološke industrije na svetu, i to američkom predsedniku Baraku Obami.

“To je bilo veoma interesantno iskustvo. Bila sam takođe ponosna što predstavljam taj projekat jer mi veoma mnogo znači. Bila sam iznenađena koliko je predsednik Obama bio obavešten o tom pitanju. Bio je veoma pozitivan.”

Pošto je crtež noge Denize Šindler skeniran, kompjuterski program nazvan Fjužn 360, dizajnirao je protezu koja je zatim napravljena pomoću 3D tehnologije. Lakša, snažnija i mnogo prirodnijeg izgleda, noga omogućava Denize da vozi svugde, uključujući Letnje paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru.

XS
SM
MD
LG