Linkovi

3D proteza prvi put na paraolimpijskim igrama


3D štampač

Nemačka atletičarka Denize Šindler preduzeće ogromni korak na Letnjim paraolimpijskim igrama u Rio de Žaneiru. Biciklistkinja, koja ima amputiranu nogu, pokretaće svoj bicikl protezom koja je odštampana u 3 De tehnologiji.

Denize Šindler ući će u istorijske knjige kada na takmičenju bude vozila bicikl uz pomoć veštačke noge koja je napravljena pomoću 3De štampača. Revolucionarnu protezu dizajnirala je američka kompanija Autodesk ali je veštačka noga proizvedena u Nemačkoj.

Trenutno testiramo 3 De štampane proteze i da li njihov kvalitet dostiže standarde tradicionalnih, ručno pravljenih proteza. Nije drugačiji samo materijal koji je korišćen. Drugačiji je osećaj kada okrećem pedalu, u odnosu na kvalitet. Ali na dobrom smo putu da postignemo pravu čvrstinu i aerodinamiku.”

Zbog tehnoloških prednosti, proteze je mnogo jednostavnije napraviti od tradicionalnih, veštačkih ekstremiteta.

“Uz 3De printer, relativno jednostavan skener i leftini laptop, sa tim softverom biće relativno jednostavno da se napravi proteza sličnog kvaliteta, za kratko vreme, uz veoma malo veštine”, kaže inženjer Miki Vekfild.

Biciklistkinja je izgubila nogu u nezgodi kada je imala dve godine. Šindler sada ima 30 i nedavno je predstavila štampanu nogu na Hanover Meseu, jednom od najvećih sajmova industrije na svetu, i to predsedniku Baraku Obami.

“To je bilo veoma interesantno iskustvo. Bila sam takođe ponosna što predstavljam taj projekat jer mi veoma mnogo znači. Bila sam iznenađena koliko je predsednik Obama bio obavešten o tom pitanju. Bio je veoma pozitivan.”

Nakon što je crtež noge Denize Šindler skeniran, kompjuterski program nazvan Fjužn 360, dizajnirao je protezu koja je zatim napravljena pomoću 3De tehnologije. Lakša, snažnija i mnogo prirodnijeg izgleda, noga omogućava Denize da vozi svugde, uključujući Letnje paraolimpijske igre u Rio de Žaneiru.

XS
SM
MD
LG