Linkovi

Posmatrači EU: Zastrašivani birači koji nisu za Srpsku listu


Konferencija za medije posmatračke misije EU u Prištini, 8. oktobra 2019.
Konferencija za medije posmatračke misije EU u Prištini, 8. oktobra 2019.

Vanredne parlamentarne izbore koji su na Kosovu održani 6. oktobra predstavnici posmatračke misije Evropske unije i Evropskog parlamenta ocenili su kao demokratske, fer i transparentne, ali ne i u sredinama gde žive Srbi. Oni navode da u srpskim sredinama nisu ispunjeni međunarodni standardi, jer je bilo zastrašivanja onih koji nisu za Srpsku listu.

Posmatrači Evropske Unije koji su vanredne parlametarne izbore pratili na zahtev predsednika Kosova Hašima Tačija saopštili su da su protekli izbori bili, kako su naveli, “dobro vođeni i transparentni”. Oni su kosovskim vlastima ukazali i na neprecizne biračke spiskove, ali i na mnogo veći broj glasača nego što ima stanovnika na Kosovu. Pored tih nepravilnosti, ukazali su i na zastrašivanja birača uoči izbora u srpskim sredinama.

“U srpskoj zajednici na Kosovu partije koje su se nadmetale protiv Srpske liste nisu bile u stanju da odrade delotvornu kampanju, delom i zbog zastrašivanja kandidata, njihovih porodica i generalno glasača. Opštine koje kontroliše Srpska lista kao i Vlada Srbije upućivali su kosovske Srbe da glasaju samo za Srpsku listu, dok su njihovi protivnici bili prikazani kao anti-Srbi. Ovo je ograničilo fundamentalno pravo na demokratsku slobodu govora, slobodu okupljanja, na slobodu predstavljanja i posledično tome izborni proces za kosovske Srbe nije uspeo da dostigne međunarodne standarde”, rekla je šefica posmatračke misije EU Viola Von Kramon.

I Andrej Kovačev šef delegacije iz Evropskog parlamenta takođe je ukazao da je okruženje za kampanju u oblastima u kojima žive Srbi bilo pod senkom zastrašivanja.

„Žao nam je što izborni proces za kosovske Srbe nije uopšte uspeo da dostigne međunarodne strandarde. Šteta je što se sistemski problemi ponavljaju, problemi koje su ranije misije već identifikovale još uvek nisu rešeni. Vlasti moraju da ovo reševaju“, rekao je Kovačev.

Izbori na Kosovu održani su u nedelju, 6. oktobra 2019.
Izbori na Kosovu održani su u nedelju, 6. oktobra 2019.

Oni su ukazali i na nedostatak transparentnosti kada je finansiranje kampanja u pitanju.

“Regulatorni okvir ne obezbeđuje transparentnost i integritet partija što se tiče finasnija kampanje. Odluka mnogih partija da prijave troškove samo za tih 10 dana zvanične kampanje dalje ograničava tu transaprentnost. Više sagovornika Evropske unije naveli su da partije nadoknađuju velike donacije tako što uzvraćaju mogućnostima potpisivanja jakih tendera za nabavke. Nadzor ne obuhvata identifikaciju neprijavljenih prihoda i troškova i ne obezbeđuje odgovornost”, rekla je Kramon.

Sam dan izbora, iako je bilo pojedinačnih nepravilnosti tokom glasanja, evropski posmatrači ocenili su kao miran.

“Posmatrači iz Evropske unije nisu prijavili nikakav veći incident. Sveukupna ocena vođenja, otvaranja, glasanja i brojenja je pozitvna. Centralna izborna komisija obezbedila je transparentnost procesa tako što je brzo objavila na interentu preliminarne nezvanične rezultate”, rekla je Kramon.

Na dan izbora, Izborna posmatračka misija Evropske unije imala je 108 posmatrača iz 27 zemalja članica EU, kao i Norveške i Švajcarske širom Kosova. Izborna posmatračka misija ostaće na Kosovu kako bi pratila procese u Centru za prebrojavanje i rezultate, kao i razrešavanje bilo kakvih žalbi i prigovora, sve do potvrđivanja konačnih rezultata. Konačni izveštaj o izbornom procesu posmatrači EU će prezentovati decembra ove godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG