Linkovi

Posmatrači EU na Kosovu: Birači da glasaju bez pritisaka


Posmatrački tim Evropske unije za izbore na Kosovu

Posmatračka misija Evropske unije predstavila je svoj tim koji će i ove godine nadgledati vanredne parlamentarne izbore na Kosovu zakazane za 6. oktobar. Predstavnici ove misije pozvali su u petak Kosovo da pokaže posvećenost demokratiji.

Predstojeće vanredne parlamentarne izbore na Kosovu pratiće oko 100 posmatrača Evropske unije Nadgledaće i izbornu kampanju, kao i medije u tom periodu. Evropska Unija kako je rečeno na konferenciji za novinare ove posmatračke misije pridaje veoma važan značaj predstojećim izborima.

Ove izbore vidim kao sjajnu priliku da izborni akteri na Kosovu pokažu svoju privrženost demokratiji sprovođenjem verodostojnog i inkluzivnog procesa. Potpuna transparentnost i odgovornost aktera uključenih u izbore može dodatno da poveća poverenje javnosti i pouzdanje u izborni proces. Takođe bih želela da ohrabrim ljude da ostvare svoje pravo glasa“, rekla je glavni posmatrač misije Viola fon Kramon-Taubadel.

Posmatračka misija Evropske Unije pratila je kosovske lokalne i parlamentarne izbore i 2017. godine i tada je dala 27 preporuka, u cilju poboljšanja izbornog procesa, ali one uglavnom nisu sprovedene.

,,Želeli bismo da vidimo poboljšanja u primeni demokratskog procesa za sve one koji imaju pravo glasa na Kosovu. Birači bi trebalo da glasaju tajno, bez ikakvog pritiska. Moramo da budemo sigurni da svi birači na biračkom spisku imaju pravo glasa rekla je Viola fon Kramon-Taubadel.

Zamenik glavnog posamtrača Marian Gabriel rekao je da postoji problem u izbornom procesu, jer ima više glasača nego građana na Kosovu istakavši da je Evropska unija to takođe kritikovala, ali da ni ta preporuka nije sprovedena.

Ove godine ćemo pomno pratiti kakva je pravičnost, kakvo je okruženje i onda ćemo dati komentare. Mi znamo da na biračkim spiskovima ima oko 2 miliona ljudi, a broj stanovništva je manji, ima oko 1, 7 miliona. Dijaspora je velika, birački spiskovi nisu dobro očišćeni“, rekao je Marian Gabriel.

Posmatrači Evropske unije osvrnuli su se i na odluku Centralne zborne komisije da pravo glasa na predstojećim parlamentarnim izborima imaju samo građani koji poseduju kosovska dokumenta.

„Ovo pitanje postoji od 2017. godine i to se nije promenilo. Zakon je bio malo dvosmislen i sada imamo odluku koju je ipak doneo Vrhvni sud i oni su potvrdili odluku da svi birači moraju imati kosovske lične karte“, kazala je Viola fon Kramon-Taubadel.

Ovo je peta misija Evropske unije za nadgledanje izbora na Kosovu od 2013. godine. Osnovni tim stigao je u Prištinu 7. septembra i sastoji se od 9 analitičara i 18 dugoročnih posmatrača koji su raspoređeni širom Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG