Linkovi

Kakva bi mogla da bude politika Trampa i Bajdena prema Indo-Pacifiku u naredne četiri godine?


Donald Tramp i Džo Bajden tokom predsjedničke debate u Nešvilu, pred izbore 2020. godine. Fotografisano 22. oktobra 2020. (Foto: AP/Morry Gash)
Donald Tramp i Džo Bajden tokom predsjedničke debate u Nešvilu, pred izbore 2020. godine. Fotografisano 22. oktobra 2020. (Foto: AP/Morry Gash)

Predsjednik Džo Bajden ugostio je prošle sedmice na svečanoj večeri japanskog premijera Fumia Kišidu, a ranije tokom dana su imali sastanke.

Stojimo ponovo rame uz rame sa našim saveznicima, jer naši savezi su najveće prednosti Amerike“, rekao je Bajden tom prilikom.

Narednog dana, Bajdenu i Kišidi se pridružio i filipinski predsjednik Ferdinand Markos mlađi. Fokus razgovora bila je bezbjednost u napetom Južnom kineskom moru, uz objavu zajedničke mreže vazdušne odbrane. Trojni savez bi bio protivteža Kini, iako američki predsjednik to nije otvoreno rekao.

Stvari o kojima smo danas razgovarali unapređuju našu saradnju i jednostavno su o odbrani i spremnosti. Nisu usmjerene na neku naciju ili prijetnju u regionu i nemaju nikakve veze sa konfliktom“, rekao je Bajden.

Politika američkih predsjedničkih kandidata prema Indo-Pacifiku
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:39 0:00

Bajdenov samit održava njegovu težnju da sarađuje sa zemljama koje imaju slične stavove. To je suprotno u odnosu na njegovog prethodnika Donalda Trampa, koji se vodio strategijom „Amerika na prvom mjestu“ i koji je lične odnose sa stranim liderima stavljao ispred sporazuma o savezima.

Ovako je tadašnji predsjednik Tramp 2017. godine iskazao dobrodošlicu u Bijelu kuću japanskom premijeru Šinzu Abeu:

Imaćemo odlične odnose, dugoročne odnose uz uzajamnu korist sa Japanom.“

Predsjednik Tramp je u tom kontekstu oživio ideju diplomatskog samita zemalja kvada: Sjedinjenih Država, Japana, Australije i Indije.

Analitičarka Klio Paskal iz Fondacije za odbranu demokratija kaže da se Amerika sada udaljava od tog formata:

Ako posmatrate Indo-Pacifik i Bajdenovu administraciju, rekla bih da je ona veoma fokusirana na Pacifik, ali malo manje na Indijski okean, posebno na partnerstvo sa Indijom.“

I Bajden i Tramp su koristili oštru retoriku prema Kini. Bajden je jednom kineskog predsjednika Ši Đinpinga nazvao diktatorom, dok je Trampova kampanja „Amerika na prvom mjestu“ često bila usmjerena protiv Kine zbog trgovine.

Različit odnos Trampa i Bajdena prema Ukrajini
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:14 0:00

Dozvolite da kažem nešto Kini. Ako slušate, predsjedniče Ši, vi i ja smo prijatelji. Ali on razumije način na koji ja radim. Te velike fabrike automobila koje sada gradite u Meksiku i mislite da ćete to dobiti, da nećete zapošljavati Amerikance i da ćete nama prodavati automobile – nećete“, kazao je Tramp.

Paskal kaže da bi tako izgledao i drugi Trampov mandat:

Mislim da ćete vidjeti veoma fokusiranu odbranu američkih interesa, ali i pokušaj da se Kina izgura iz zona na koje se proširila u proteklih nekoliko godina.“

Paskal dodaje da bi to uključivalo agresivne vojne akcije u Južnom i Istočnom kineskom moru, kao i diplomatsku ofanzivu na Pacifičkim ostrvima i u Indijskom okeanu.

XS
SM
MD
LG