Linkovi

Porošenko: Borba za slobodu i demokratiju


VOA's Myroslava Gongadze speaking with Ukrainian President Petro Poroshenko in Kyiv, Ukraine, September 4, 2015.
VOA's Myroslava Gongadze speaking with Ukrainian President Petro Poroshenko in Kyiv, Ukraine, September 4, 2015.

Predsednik Ukrajine smatra da bi Rusiji trebalo ukinuti pravo veta u Savetu bezbednosti kada Moskva učestvuje u konfliktu o kojem se glasa...

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko kaže da se Ukrajina i dalje suočava sa pretnjom od sveobuhvatnog ruskog vojnog napada na istoku zemlje. U ekskluzivnom razgovoru za ukrajinski servis Glasa Amerike, krajem prošle nedelje, Porošenko je poručio da bi Rusiji trebalo oduzeti pravo veta u Savetu bezbednosti u slučajevima kada zvanična Moskva direktno učestvuje u konfliktu o kojem se glasa.

Predsednik Ukrajine Petro Porošenko veruje da bi ukidanje ruskog prava na veto u vezi sa situacijom na istoku Ukrajine učinilo globalni bezbednosni mehanizam efikasnijim.

„To vraća efikasnost mehanizmu, jer je Savet bezbednosti trenutno jednostavno blokiran i ne može da igra svoju ulogu. A mi nemamo alternativu. Takvom promenom bismo dobili alternativu i učinili svet bezbednijim, što je veoma važno za nas“.

Prilikom prošlogodišnjeg obraćanja Kongresu, Porošenko je od američkih zakonodavaca tražio vojnu pomoć i poručio da Ukrajina ne može da dobije rat koristeći ćebad.

„Iskreno govoreći, ne radi se o oružju ili ćebadi, ili bilo čemu sličnom. Naš najveći prioritet je jedinstvo proukrajinske globalne koalicije. Mi se ovde borimo ne samo za našu nezavisnost, već za slobodu, za demokratiju. Ali ključni faktor je jedinstvo, jer ako nas agresor razdvoji od koalicije – nekoliko zemalja – bićemo slabiji“.

Govoreći o ukrajinskom putu ka članstvu u NATO-u, Porošenko je naglasio da se kod ukrajnskih građana konačno promenilo shvatanje Severnoatlantske alijanse i da – po prvi put u istoriji zemlje - više od 50 odsto stanovnika podržava članstvo u NATO-u.

„Ja kao predsednik Ukrajine mogu da donesem odluku da se prijavimo za članstvo, učiniću to odmah posle referenduma, ali ako me pitate za poziciju naših međunarodnih partnera, mogu da vam dam informaciju da nam je još od 2008. i NATO samita u Bukureštu, poručeno da su vrata NATO-a za Ukrajinu otvorena i da ne moramo da kucamo na njih. Treba samo da obavimo reforme, da uspostavimo mir u Ukrajini zajedno sa međunarodnim partnerima i sve će biti u redu“.

U konfliktu na istoku Ukrajine, između ukrajinskih snaga i pro ruskih separatista, od aprila 2014. godine do danas, stradalo je skoro 8.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG