Linkovi

Porošenko i Junker: Nema alternative "Minsku"


Ukrajinski predsednik Porošenko na konferenciji za medije sa predsednikom Evropske komisije Žan-Klod Junkerom

Danas je gost iz Kijeva još jednom mogao da čuje jasnu evropsku podršku jedinstvu Ukrajine, kao i teško postignutom mirovnom sporazumu iz Minska, koji se ovih dana ozbiljno krši.

Danas u Briselu na sastanku predsjednika Evropske komisije, Žan-Kloda Junkera i ukrajinskog predsjednika Porošenka potvrdjeno jedistvo stavova Unije i Kijeva - mirovni sporazum iz Minska nema alternative, kao ni pritisak na Rusiju da počne da se pridržava preuzetih obaveza.

Danas je gost iz Kijeva još jednom mogao da čuje jasnu evropsku podršku jedinstvu Ukrajine, kao i teško postignutom mirovnom sporazumu iz Minska, sporazumu koji se ovih dana na istoku Ukrajine sve ozbiljnije krši.

“Istinski žalim zbog činjenice da se nasilje u Ukrajini nije okončalo. Sasvim očekivano, razgovarali smo i o primjeni sporazuma iz Minska. Želim da naglasim evropski stav da bi obje strane trebale za se drže sporazuma postignutog u Minsku. Posebno na to pozivam Rusiju koja se ne pridžava dogovorenog”, istakao je Junker.

"Informisao sam predsjednika Evropske komisije o sastanku koji sam imao sa francuskim predsjednikom i njemačkom kancelarkom u Berlinu. Bio je to važan signal našeg zajedništva. Gdje god da je riječ - o Berlinu, Parizu ili Briselu, svuda je riječ o jedinstvenom stavu da sporazum iz Minska nema alternative. To jedinstvo se mora održati, kao i pritisak na Rusiju da počne da primjenjuje preuzete obaveze. Nadam se da će Evropska unija do tada nastaviti sa sankcijama prema Moskvi”, ocenio je ukrajinski predsednik Porošenko.

Evropljani sa Ukrajinom imaju dogoročne, ozbiljne planove...

"Pozdravljam do sada učinjene napore ukrajinske strane i podsjećam na namjeru Evropske komisije da predloži viznu liberalizaciju sa Ukrajinom do kraja ove godine", naveo je Junker.

Na insistiranje Rusije, jednom odgodjeni sporazum o slobodnoj trgovini izmedju EU i Ukrajine bi konačno trebalo da stupi na snagu prvog januara naredne godine - Komisija je odlučna da ispoštuje taj rok i, ovo je bila jasna poruka Moskvi, bilo kakav manevar da se odgodi stupanje na snagu sporazuma o slobodnoj trgovini sa Ukrajinom neće uticati na stav Evropske komisije.

XS
SM
MD
LG