Linkovi

Porošenko traži američku pomoć


Ukrajinski predsednik Petro Porošenko obraća se oba doma Kongresa u Vašingtonu, 18. septembra 2014.
Ukrajinski predsednik Petro Porošenko obraća se oba doma Kongresa u Vašingtonu, 18. septembra 2014.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, u današnjem govoru pred oba doma Kongresa, zatražio je američku pomoć u sukobu sa pobunjenicima na istoku zemlje.

Predsednik Barak Obama rekao je na početku razgovora sa ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom u Beloj kući da će Sjedinjene Države nastaviti da podstiču međunarodnu zajednicu da postigne diplomatsko rešenje krize u Ukrajini. Porošenko je pak izrazio nadu da će primirje u njegovoj zemlji dovesti do trajnog mira. Novinarima je kasnije rekao da je zadovoljan podrškom koju Vašington pruža Ukrajini. Ukrajinski predsjednik se prethodno, tokom gotovo jednosatnog govora koji je često prekidan aplauzom, založio sa američku intervenciju u ukrajinskom sukobu.

Porošenko je rekao da ruska invazija i aneksija Krima, te podrška koju Moskva pruža separatistima na istoku zemlje, predstavljaju pokušaj Rusije da, kako se izrazio, vrati mračnije vrijeme. U tome ih samo sprečava ukrajinska vojska, naglasio je ukrajinski lider.

"Ta ukrajinska vojska - zamislite mlade momke nedovoljno opremljene, koje svijet često nedovoljno cijeni – je jedina stvar koja trenutno stoji između realnosti mirne koegzistencije i noćne more punog povratka u prethodni vijek, u novi hladni rat. Ukrajinski narod, momci i djevojke se danas na frontu bore za slobodu i demokratiju. I potrebna im je vaša podrška”.

Uz poruku da je njegovoj zemlji potrebna snažna moderna vojska, Porošenko je naglasio da je Ukrajini neophodna smrtonosna i ne-smrtonosna vojna pomoć. Takođe je zatražio od Vašingtona da odobri njegovoj zemlji specijalni bezbjednosni status koji bi predviđao odbrambene veze na najvišem mogućem nivou za državu koja nije članica NATO-a. Ukrajinski predsjednik pozvao je Sjedinjene Države i da budu odlučne u uvođenju dodatnih sankcija protiv Rusije čija, kako je naveo, agresija predstavlja prijetnju po globalnu bezbjednost svugdje.

“Rat koji ovi mladići vode danas nije ukrajinski rat, već takođe evropski i američki. To je rat za slobodan svijet. Slobodan svijet”.

Porošenko je poručio da Ukrajina nikada neće prihvatiti okupaciju Krimskog poluostrva, čiju aneksiju je nazvao jednim od najciničnijih činova izdaje u modernoj istoriji.

XS
SM
MD
LG